A Magház céljai

Milyen célok vezérelnek minket? Miért jött létre a Magház Hálózat? Többek közt ezekre a kérdésekre válaszolunk bemutatkozó videónkban:

Ha szeretnél többet megtudni a céljainkról, olvass tovább!

A Magház Közösségi Hálózat a Mezőgazdasági Sokféleségért (röviden Magház), 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy különböző eszközökkel tegyen a hazai agrobiodiverzitás megőrzéséért. A Magház elsődleges küldetésének tekinti azon szervezetek és magánszemélyek összekapcsolását, akik a kultúrnövények sokféleségének megőrzésén és bővítésén munkálkodnak a Kárpát-medencében. Emellett a következő célok mentén tevékenykedünk:

  • Gyűjtjük és terjesztjük a régi, vagy az elveszett és újonnan megszerzett tudásanyagokat a(z önellátó) növénytermesztéssel kapcsolatban. Milyen fajok, (táj)fajták, változatok léteznek? Hogyan érdemes ezeket termeszteni, fenntartani, fogyasztani? Publikusan elérhető adatbázison keresztül bővítjük ezeket az ismereteket, hogy az érdeklődők könnyen és hatékonyan sajátíthasság el az ismereteket, és szándékuk szerint elindulhassanak az önellátás felé vezető úton. Kiadványokat adunk ki, amelyben közérthetően szólunk a magfogás, és a termesztés gyakorlati módszereiről.

  • Különböző csatornákon keresztül megosztjuk a megszerzett tudásanyagokat, képzéseket tartunk. Fontos, hogy az emberek újra birtokába kerüljenek azoknak a növénytermesztési és -szaporítási tudásoknak, amelyek a városiasodás/iparosodás folyamán elvesztek. Ugyanilyen fontos, hogy megismerjék azokat az új ismereteket, amelyeket a modern tudomány és technológia tár fel. Ezeket ötvözve leszünk képesek fenntartható rendszereket létrehozni.

  • Közösségi Magbankokat, úgynevezett Magház Hubokat hozunk létre és tartunk fenn. A különböző növényfajták szakszerűen előállított szaporítóanyagait elérhetővé tesszük a publikum számára, illetve faj(ta)fenntartás céljából megőrizzük. 

  • Országos hálózatot hozunk létre. Tudásközpontokat, magbankokat, regionális csoportokat kötünk össze egy hálózatban, hogy mindenki a lakóhelyéhez közel juthasson hozzá a szükséges információkhoz, csatlakozhasson helyben egy működő közösséghez. A regionális működés azért is különösen fontos a növénytermesztésben, mert a különböző adottságú, klímájú helyeken más és más tájfajtákat lehet eredményesen fenntartani.

  • Népszerűsítjük az ökológiai elveken nyugvó, szelíd kiskerti növénytermesztést.

  • Aktív tagjainkkal, akik között árutermelő ökogazdák is vannak, az ország különböző részein máshol jól bevált szabad fajtákat (legtöbb esetben tájfajtákat) tesztelünk, megfigyeljük, hogy különböző agroklímatikus körülmények között hogyan viselkednek, annak érdekében, hogy részletes fajtaleírásokat készítsünk, valamint az adott fajta piaci potenciáljára javaslatot tegyünk. A célunk ezzel többet között az is, hogy minél több tájfajta megjelenhessen a bevásárló közösségekben, piacokon, kistermelőknél.

  • Magbörzéket szervezünk és támogatunk. A helyi vagy regionális szinten működő magcseréket szaporítóanyagokkal és tudásátadással támogatjuk. A weboldalunkon eseménynaptárat működtetünk, ahol az országban zajló magbörzék, a mezőgazdasági sokféleséghez kapcsolódó egyéb események időpontját és helyszínét közzétesszük. Összegyűjtjük a magbörze-szervezés legfontosabb alappilléreit, megosztjuk a szervezési tapatalatainkat is másokkal.

  • Támogatjuk a mezőgazdasági sokféleség megőrzését a jogalkotás oldaláról is. Támogatjuk a gazdálkodók jogait és érdekeit.

  • Együttműködünk hazai és külföldi szervezetekkel a céljaink elérése érdekében.

Ha megkérdezel egy Magház csapattagot, hogy milyen világról álmodik, a válasznak az is része lesz, hogy az ideális világban a fogyasztók sokkal aktívabban jelen vannak az élelmiszerek előállításának folyamataiban, mint a mai valóságban. A nagyipari, profitorientált, globális és természetromboló élelmiszer-előállítás helyett kisléptékű, minőségalapú, regionális és életbarát rendszerekről álmodnak a hozzánk hasonló “idealisták”. 

Szeretnénk hinni abban, hogy (újra) eljuthat idáig az emberiség, a régi tudásokat az újakkal ötvözve. Ehhez azonban rengeteg munkára van szükség, a szemléletmódok alapvető változásaira és a gyakorlati lehetőségek sokkal szélesebb spektrumára. A Magház átfogó célja az, hogy aktív része legyen ennek a változási folyamatnak. Nincsenek egylépcsős megoldások, nem tudjuk a világot egyik napról a másikra megváltani. Azt tűztük ki magunk elé, hogy kitartóan haladjunk és másoknak is segítsünk a legjobb tudásunk szerint.

Csapatunkról itt olvashatsz bővebben.

Please publish modules in offcanvas position.