Itt a tél! - SZERVEZZ MAGBÖRZÉT!

A honlap alkalmas arra, hogy hálózatunk tagjaként felvehesd a kapcsolatot a környezetedben élő, hozzád hasonlóan elhivatott kiskert-tulajdonosokkal, akik már nem csak termesztenek fajtákat, hanem fenn is tartják e fajták bizonyos százalékát. De ne állj meg ezen a szinten! Ha felvetted velük a kapcsolatot, ápold is azt, hiszen az emberi kapcsolatoknak is ugyanannyi törődésre van szükségük, mint a kicsiny magoknak, hogy abból a mag méretét jóval meghaladó, egészséges növény fejlődhessen. A mai világban fontos érték a bizalom, melynek biztos talajra van szüksége még ahhoz is, hogy az egyik ember egy apró magot átnyújtson egy másik embernek. Az az ember, aki magot ad a másiknak, nem csak egy magot ad át, hanem egész éves munkájának a jutalmát és egyben egész jövőnkbe vetett hitvallását osztja meg veled. Átnyújtja neked BIBLIÁJÁT, mondván: „Vezessen téged is az utadon!” Ha érted ennek a mondatnak az üzenetét, ne habozz tenni érte, hogy személyesen is megtapasztald az adni és kapni csodáját. Szervezz lakóhelyeden MAGBÖRZÉT, hogy még többen váljanak kiskert-tulajdonosokká, azáltal, hogy felismerik, ők maguk mennyi mindent tehetnek egy boldogabb, szeretettel telibb világért.

A magba bele van zárva az élethez minden szükséges tudás. Megtudhatod tőle, hogy milyen feltételek között érzi jól magát, hogyan termesztették régen, kapcsolódik hozzá az egész agrotechnika, megtanulhatod a kertészkedés fortélyait, ha elveted a magokat. Ha pedig leszüreteled a termést, megtudhatod, hogyan készítették el régen, mire volt alkalmas az a fajta a friss felhasználástól egészen a feldolgozás különböző formájáig. Ha magot is akarsz fogni belőle, megtanulhatod a paraszti nemesítés szempontjainak egyszerűségét és a mag kinyerésének, kezelésének, tárolásának praktikáit.

És míg idáig eljutunk, megtapasztaljuk az élet apró örömeit, egyszerű tökéletességét, bölcsességét is, mely remélhetőleg sokunk életét fogja megváltoztatni. Zsebünkben pedig ott lesz a MAG, hatalmas tudástárával, mely hitet, önbizalmat és célt ad számunkra.

 
HASZNOS GONDOLATOK A MAGBÖRZE MEGSZERVEZÉSÉHEZ:

• Ne feledd, a Magbörze lényege, hogy magmintákat kaphasson az érdeklődő ingyen, esetleg cserébe más magokért (vagy amibe a felek meg tudnak egyezni), de semmiképp ne pénzért adjátok a szaporítóanyagot.


• Nem szabad gyári csomagolású, fajtaoltalom alatt álló fajtákat csereberélni. Olyan szabadelvirágzású fajtákat vigyetek, melyeket ti magatok már legalább 2-3 éve termesztetek és fenntartotok.


• A plakáton tedd egyértelművé a program lényegét, lefolyását!


• Érdemes kiszerelni otthon a magmintákat, hogy a magbörzén tudjál figyelni a sok érdekes emberre és információra.


• A magokat érdemes ellátni a faj, fajta megnevezésével és a termesztés évével, esetleg termesztés helyével.


• Hasznos, ha a fajta fenntartója adja az arcát a magok mellé, mert rengeteg információval, tapasztalattal rendelkezhet velük kapcsolatban.


• A magbörzével összekapcsolhatsz olyan eseményeket, melyek még izgalmasabbá, érdekesebbé teszik az emberek számára azt a napot. Például kertészeti előadások, szezonális termések kóstolója, helyi fajták megismerése, könyvek, kiadványok stb.