40 ok, hogy miért érdemes magot fogni

Amikor elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, rendszeresen problémát okozott valamiért az angol "seed saving" kifejezés. Mindig azt hittem, hogy a magok, vagyis fajták megmentését jelenti, és azokat őrzik meg magbankokban (seed bank) a jövő számára. Végül is ez is igaz valahol, de ez a kifejezést az angolok a magfogás folyamatára használják, azaz amikor magot (vagy más szaporítóanyagot pl. gumót) szedünk a zöldségekről, virágokról, gabonákról, azért, hogy a következő évben azt elültetve új növényeket nevelhessünk. Azaz amikor nem a mezőgazdasági boltból vesszük tavasszal a kis tasak babszemet, hanem a tavalyi szárazbabból elteszünk egy zacskóval, hogy elültessük tavasszal, akkor bizony magot fogunk.

Persze ennek meg van a maga tudománya, mert egyrészt van olyan növény amelyet nem könnyű rávenni, hogy magot hozzon (pl a káposztafélék), vagy nem abban az évben hoz magot, mint mikor felhasználjuk, és így át kell teleltetni (pl sárgarépa, petrezselyem), másrészt ha ugyanolyan fajtájú növényt akarunk mint amiről a magot szedtük, akkor sok apróságra oda kell figyelni. De nem egy ördöngősség, hiszen eleink sem laboratóriumokban nevelgették őket, és mégis mostanáig fennmaradtak ezek a fajták. Ha valakit érdekel ez a téma, van egy nagyon jó kis letölthető kiadvány a Magház Hálózat jóvoltából, ahol le vannak írva azok a praktikák, amiket betartva bárki tud otthon magot fogni.

Na, de térjünk vissza a címre, és nézzük meg mi az a 40 ok, ami miatt az amerikai Seed Savers Exchange nonprofit szervezet szerint érdemes magot fogni:

 1. Növeled az önállóságodat, önbizalmadat.

 2. Közelebb kerülsz a Természethez.

 3. A sokféleség védnöke leszel, azaz teszel a sokféleség megőrzéséért. Persze, még többet tehetsz, ha tájfajtákat vagy olyan fajtákat ültetsz, amelyeket nem lehet megtalálni a boltok polcain.

 4. Pénzt takarítasz meg.

 5. Veled tovább terjed a magfogás tudása.

 6. Összekapcsolódsz egy hellyel, a "hely szellemével".

 7. Része vagy a magok (fajták) történetének.

 8. Elmélyülnek a családi kapcsolatok. Több fajta is úgy alakult ugyanis ki, hogy a magok és a magfogás tudása apáról fiúra vagy éppen anyáról lányára szállt át. Így a jelenlegi fajták a ősök szelekciójának köszönhető. És ki ne szeretne olyan babot termeszteni, amit már az ükanyja is ültetett?

 9. Tudod, hogy mit eszel, Te felelsz a táplálékodért.

 10. Kapcsolatot teremtesz a földdel, amibe veted a magokat.

 11. Érzed, hogy milyen évszak van, része vagy az évszakok körforgásának.

kezek.png

 12. Egy közösséghez tartozol. Nálunk is számtalan kis közösség van már, akik azért dolgoznak, hogy a fajták sokszínűsége megmaradjon. Tavasszal magbörzéket szerveznek, ahol magokat és tapasztalatokat cserélnek. Ha Te is szeretnél egy ilyen közösség része lenni, nézz szét a maghaz.hu oldalon, ahol része lehetsz egy online közösségnek is, de megtalálhatod, hogy tavaly hol voltak, vagy idén hol lesznek magbörzék a közeledben, amiken Te is részt vehetsz.

 13. Új fajták alkalmazkodhatnak a Te környezetedhez. A fajok generációról generációra alkalmazkodnak a környezethez, amelyben élnek. Ezáltal, néhány évtized alatt, a máshol létrejött fajták is alkalmazkodhatnak a Te térségedhez és olyan új fajták is létrejöhetnek, amelyek a alapvetően a Te környezetedben érzik magukat a legjobban, és ott teremnek a legtöbbet. De ehhez az kell, hogy folyamatosan magot fogj, és azt ültesd el a következő évben.

 14. Felfedezed az ételek történetét. Rájössz, hogy mennyire értékes az a babszem, amit megfőzöl, hiszen hozzákötődik a termesztése során elvégzett munka, és a sok öröm.

 15. Ajándékozhatsz magokat másoknak. Vannak akik virágmagoknak örülnek, de odaajándékozhatod olyan fűszernövények magját is, mint például a kömény, vagy a koriander, amelyeket elültethetnek, de fűszerként is használhatják őket.

p1170189.jpg

 16. Támogatod a helyi élelmiszer termelést, hiszen saját magad termeled az ételedet, ezért kevesebbet vásárolsz olyan multinacionális vállalatoknál, akik más országokban használják fel a pénzed.

 17. Lehetőséged van arra, hogy saját fajtát hozz létre (ld 13. pont)

 18. Teszel a közjavak megőrzéséért. Ha olyan szabad fajtákat (pl tájfajtákat) termesztesz, amelyeken nincsen szabadalmi jog (mint a boltban vásárolt vetőmagok legtöbbjén), azzal részese leszel annak a sok ezer éves hagyománynak, amely genetikai források szabad cseréjére épül.

 19. Új szemszögből nézel a világra, megváltozik a véleményed amit eddig a vetőmagokról hittél.

 20. Segíted a beporzó rovarokat, pl a méheket. Ha például néhány retekgumót nem szedsz ki tavasszal a földből, hanem hagyod hogy virágot hozzanak, rovarok sokasága fogja járni a virágokat, és gyűjtenek nektárt, miközben beporozzák a virágokat. Ha valami oknál fogva ezeknek a rovaroknak a száma jelentősen csökkenne, akkor nemcsak mézhez nem jutnánk hozzá, hanem a zöldségek, gyümölcsök termesztése is igen nehéz lenne.

cb5f_tmp.jpg

 21. Megtanulod gondját viselni valaminek. Onnantól kezdve, hogy tavasszal elültetsz egy magot, a kezedben lesz egy növény sorsa. A folyamat akkor válik teljessé, amikor ősszel a következő nemzedék magját is a kezedben tartod.

 22. Inspirál, ihletet ad.

 23. Kérdéseikre sarkall. További kérdéseket teszel fel, így folyamatosan fejlődsz.

 24. Fejlődik a kreatív gondolkodásod. Olyan problémákra kezdesz el megoldásokat találni, mint például, hogyan akadályozd meg a keresztbeporzást két cukkinifajta között, vagy hogy ültesd úgy a paprikákat, hogy semmiképpen ne porozzák be egymást.

 25. Új emberekkel ismerkedsz meg. Egyre többen foglalkoznak olyanok is magfogással, akik akár online, akár kurzusok keretében szívesen megosztják a tapasztalataikat. Találkozhatsz, beszélgethetsz ezekkel az emberekkel, és köztük lehetnek olyanok is akik a közvetlen környezetedben laknak, így új kis közösségek is létrejöhetnek.

 26. Etesd meg a barátaidat! Fogj magot a saját kukoricádból, ha tudod őröld lisztté, és kápráztasd el a barátaidat tortillával vagy kukoricás kenyérrel, esetleg puliszkával. Vagy pattogtasd ki, és a beszélgetés mellé tálalj saját pattogatott kukoricát. Így mások is értékelni fogják a munkádat.

 27. Eldicsekedhetsz a kertészeti tudásoddal, így azok is megismerhetik ezt az oldaladat, akiknek eszébe se jutott volna, hogy Te képes vagy megtermelni a zöldségeidet. Büszke lehetsz magadra, amiért te erre is képes vagy!

 28. Megtapasztalhatod a bőséget. Amikor elkezdesz a fajtákkal foglalkozni, rájössz, hogy a számuk, és így a formájuk, színük, ízük változatossága szinte végtelen.

 29. Új, kedves emlékeid lesznek.

 30. Megtanulod értékelni a növények életciklusának szépségét.

 31. Megoszthatod a saját történeteidet.

 32. Jobban érzed az arányokat. Egy magból kikelő bab több tucat babszemet képes teremni, míg egy sárgarépa több ezret, egy amaránt pedig több milliót.

 33. Megtanulod értékelni a természet alkalmazkodóképességét.

2.jpg

 34. Új alapanyagokkal főzhetsz. Rakhatsz a salátádba a sarkantyúka szép és finom virágából, vagy a bazsalikom virágát is felhasználhatod.

 35. Megtanulod kezelni a természeti csapásokat. Ha például a paprikapalántáid fele lefagy, ne ess kétségbe, amelyek megmaradtak jobban ellenállnak a fagynak, így azokat érdemes továbbszaporítanod, azaz éppen szelekciót végzel.

 36. Tovább folytatsz egy ősi hagyományt.

 37. Felelősséget vállalsz azért amit elültettél. Nemcsak a növény, hanem a fajta sorsa is a kezedben van.

 38. Kint vagy a természetben, a jó levegőn, amíg kertészkedsz.

 39. Kipróbálsz valami újat, új sikerélményeid lesznek.

 40. Segítesz megőrizni a biodiverzitást. Mindegyik növénynek amit elültetsz jelentősége van. Lehet kulturálisan jelentős fajta (pl a tájfajták), de segítheted a fajták alkalmazkodását is a globális felmelegedéshez, csupán azzal, hogy elülteted, majd magot fogsz róla.

Na szerintetek maradt ki valami?

Ha valamelyik ponthoz véleményetek van, hozzászólnátok, azt a Facebookon kommentben megtehetitek!

 

 

Mentés