Magház a Zuglói Magbörzén

 

 

2019.01.26. Zuglói Magbörze, Cserepesház

 

Közreműködők: Máthé Orsi, W.-Horváth Anett, Barta Nóri

  

Kicsit sebtében, de végül minden elkészült a kezdésre: magok tasakban felcímkézve, magkvíz asztalon lapos edénykékben, feleletválasztós játék és a szóróanyag kinyomtatva, nem utolsó sorban a Magfogási praktikum az asztal közepén készen állva a megtekintésre.

 

Eredetileg osztozni kellett volna az asztalon a Zuglói Kenyérközösséggel, de végül nem így alakult. Orsi hamar felismerte a helyzetetet, hogy a felosztandó asztal 1 csapatnak se sok, így gyorsan lecsapott az előadóterem melletti lépcsőfeljáró előtti kis részre, így lett saját asztalunk.

 

A munkamegosztás a következő volt: Anett volt az "ajtónálló", aki játékra, ismerkedésre biztatott, Orsi a tapasztalt gazdaasszony, akitől nem lehetett olyat kérdezni, amire ne tudott volna válaszolni és a párja, János, aki a csendes háttérországként biztosította a zavartalan működést az előkészületektől kezdve a program végéig. - Nem hagyhatjuk ki a sorból Barta Nórit sem, aki bár nem volt jelen fizikailag, mégis elképesztő hatékonyan összeszervezett minket, magokat zacskózott, nyomtatott.

 

A program 15 órakor indult és már az elejétől nagy volt az érdeklődés. Nem beszéltünk meg előre semmit, ezért ott rögtönöztünk: aki kitölti a kérdezz-feleleket, kap magot, aki az e-mail címét is megadja, azok között kisorsolunk egy kinyomtatott magfogási praktikumot. A magkvízben Orsi feladta a leckét, mert a vállalkozó szelleműeket alaposan elgondolkodtatott a legtöbb mag (máriatövis, gingkó, paradicsom, saláta porcsin, gabona amaránt, mustár, lóbab, méteres bab, fekete csicseriborsó). Azért is volt jó, hogy nem volt egyszerű a magkvíz, mert így több ideig maradtak a látogatók nálunk, ezért volt idő beszédbe elegyedni. Óriási élmény volt, amikor valaki rávágta, hogy a gingko magját rendszeresen használja dekorálni, ajándéknak!

 

A kérdezz-feleleket végül 20-an tötték ki, de volt, hogy egy családból csak 1 ember játszott, és volt olyan, aki nem játszott, csak magot hozott, vagy csak nem volt nála a szemüvege... - Ez utóbbi esetekben is adtunk magot ajándékba. Összesen tehát a 40-50-en járhattak nálunk, a legtöbb magcsomagot elosztogattuk. A legidősebb résztvevő egy 82 éves néni, aki egyben a 2018-as "Legszebb konyhakertek" verseny 16. kerületi nyertese, a legfiatalabb egy 10 évesforma kisfiú, a legviccesebb és leglelkesebb egy 22. kerületi autodidakta méhész, aki a kertben és az életben is nagy kísérletező és annyira szimpatikusak voltunk neki, hogy többször visszajött az asztalunkhoz. A résztvevők közül a zuglói közösségi kert parcellatulajdonosai képviseltették magukat, de érkeztek többen vidékről, pl. Jászberényből, plusz voltak egyetemisták a SZIE-ről is. Volt nálunk tag a Herencsényi közösségtől is, és egy fiú, aki idén kezd Bercelben egy közösségnél (Jákotpuszta mellett). Vendégünk volt egy hölgy, aki komoly tudással kutatja a pillangós fajtákat, ő szintén többször visszajött. - Tehát mi is sok érdekességet tanulhattunk a minket látogatóktól.

 

Aki magot kapott, annak elmondtuk, hogy szívesen vesszük, ha beszámol a tapasztalatairól, azt meg pláne, ha csatlakozik a Magházhoz.

 

Az érdeklődés kb. 5 óráig volt igen nagy, utána nagyon minimális, mivel a legtöbben beültek a meghirdetett előadásokra, workshopra.

 

Összességében a kicsi hely ellenére szerintünk nagyon jól sikerült a program, mert sok látogatónk volt, akikhez eljutott a Magház híre, ugyanakkor üde színfoltként mi voltunk az egyetlenek, ahol nem pénzért kaphattak az emberek magot, hanem információért, magért vagy egy kis eszmecseréért cserébe.