Szimplant- ilyennek láttuk mi

 

 
Szimplant Magbörze, 2019.02.24.
 
Közreműködött: Barta Nóra, Lipka Borbála, Varga Korinna, W.-Horváth Anett
 
Idén már második alkalommal volt szerencsénk bemutatkozni magbörze keretei között a nagyközönségnek. Ezúttal a Szimplakertben jártunk, ahol a havi rendszerességgel megrendezett, már belvárosi mozgalomnak nevezhető, növényörökbefogadást, egyéb kertészkedős mulatságokat, ezúttal magcserét is tartó Planttogether rendezvényhez csatlakoztunk.

Az előzetes Planttogether-ös regisztráció alapján sejtettük, hogy nagy érdeklődésre lehet számítani, ezért az esemény előtt 1 órával megérkeztünk, hogy elfoglaljuk helyünket és elvégezzük az utolsó simításokat a múlt vasárnap Barta Nórival becsomagolt magtasakokon. A lelkes érdeklődők alig várták, hogy 11-et üssön az óra... Innentől cunamiszerűen az egész termet elárasztották az új növényekre és magokra éhes tömegek.

Nekünk itt képszakadásunk volt, csak a 2 órás zárás körül tértünk magunkhoz... Persze van néhány felvillanó képkocka, ami felsejlik emlékeink között.
Az asztalunk elég hosszú volt, de négyünknek, a magok, kérdőívek és azt kitöltők hadának már kicsit szűkösnek bizonyult.
A látogatók többsége azonos pályán mozgott. Nem is volt más választása senkinek, mert a zsúfoltság miatt szükség volt az áramlási irány követésére. A többség Bajzák Annánál (Planttogether) kezdte, Varga Korinna magbörzékhez kapcsolódó, szakdolgozati kérdőívével folytatta, majd játszott Nórival, Borival, Anettel, végül megérdemelt nyereményként választott egy-két magot.
A karikázós kérdezz-felelek és a magfelismerés hihetetlen nagy érdeklődést váltott ki a játékos kedvű résztvevőkből.
A társaság nagy része ( kb. 100-150 fő) városi balkonkertészekből állt össze, ahogy erre számítottunk is a helyszínből adódóan, de jöttek messzebbről is, nagyobb kerttel rendelkező kertésztársak is. A hely szelleméből fakadóan és a vasárnapi termelői piac miatt több külföldi is felkeresett minket. Lipka Borinak hála, aki a tasakokra kerülő címkéket és a kvízt is lefordította angolra, erre is fel voltunk készülve.
Míg a zuglói magbörze inkább magvásár volt, itt sokkal többen hoztak saját magokat, mint gondoltuk! Többek között chili-, bazsalikom-, szebbnél szebb virágmagok és egy-két valódi kuriózum is került a tarsolyunkba. Az igazi élményt viszont a kölcsönös tapasztalatcsere jelentette. Élmény volt ismét hasonlóképpen lelkes, növényeket szeretető közeg része lenni, látni az őszinte örömöt, amit egy pici csomag mag vagy egy sikeresen kitöltött kvíz váltott ki. Élmény volt ott lenni, mert mi is sok újat tanultunk a látogatóktól. A börze végére elfáradtunk, ugyanakkor rengeteg megújító, feltöltő energiával távoztunk.

 W.-Horváth Anett