Gyakran ismételt kérdések

 

Hogyan postázd a magjaidat?

 

  • Ha egy másik felhasználóval megegyezel egy cserét, megosztást illetően, igyekezz belátható időn belül (5-7 nap) teljesíteni azt.

 

  • Postázásnál mindig figyelj arra, hogy az egyes fajták pontosan feliratozott jól lezárt papír vagy műanyag tasakba kerüljenek.

 

  • Mivel a postázás során a magok és egyéb növényi szaporítóanyagok könnyen sérülhetnek (a postán a borítékokat hengerrel jól összepréselik) fontos hogy biztonságosan csomagoljuk őket a borítékba.

 

  • Mivel a buborékos borítékok igen drágák sokkal olcsóbb vásárolni egy buborékfólia darabot melyet könnyen megfelelő méretre szabhatunk. Valamilyen ragasztószalaggal tasakot formálunk belőle, ebbe helyezzük a magos zacskóinkat majd az egész immár nyugodtan mehet a borítékba.

 

  • A felek eldönthetik, hogy ajánlott levélként vagy normál levélként küldik el egymásnak magjaikat.

 

 

 

 

Hogyan szervezz magbörzét?

A honlap alkalmas arra, hogy hálózatunk tagjaként felvehesd a kapcsolatot a környezetedben élő, hozzád hasonlóan elhivatott kiskert-tulajdonosokkal, akik már nem csak termesztenek fajtákat, hanem fenn is tartják e fajták bizonyos százalékát. De ne állj meg ezen a szinten! Ha felvetted velük a kapcsolatot, ápold is azt, hiszen az emberi kapcsolatoknak is ugyanannyi törődésre van szükségük, mint a kicsiny magoknak, hogy abból a mag méretét jóval meghaladó, egészséges növény fejlődhessen. A mai világban fontos érték a bizalom, melynek biztos talajra van szüksége még ahhoz is, hogy az egyik ember egy apró magot átnyújtson egy másik embernek. Az az ember, aki magot ad a másiknak, nem csak egy magot ad át, hanem egész éves munkájának a jutalmát és egyben egész jövőnkbe vetett hitvallását osztja meg veled. Átnyújtja neked BIBLIÁJÁT, mondván: „Vezessen téged is az utadon!” Ha érted ennek a mondatnak az üzenetét, ne habozz tenni érte, hogy személyesen is megtapasztald az adni és kapni csodáját. Szervezz lakóhelyeden MAGBÖRZÉT, hogy még többen váljanak kiskert-tulajdonosokká, azáltal, hogy felismerik, ők maguk mennyi mindent tehetnek egy boldogabb, szeretettel telibb világért.

A magba bele van zárva az élethez minden szükséges tudás. Megtudhatod tőle, hogy milyen feltételek között érzi jól magát, hogyan termesztették régen, kapcsolódik hozzá az egész agrotechnika, megtanulhatod a kertészkedés fortélyait, ha elveted a magokat. Ha pedig leszüreteled a termést, megtudhatod, hogyan készítették el régen, mire volt alkalmas az a fajta a friss felhasználástól egészen a feldolgozás különböző formájáig. Ha magot is akarsz fogni belőle, megtanulhatod a paraszti nemesítés szempontjainak egyszerűségét és a mag kinyerésének, kezelésének, tárolásának praktikáit.

És míg idáig eljutunk, megtapasztaljuk az élet apró örömeit, egyszerű tökéletességét, bölcsességét is, mely remélhetőleg sokunk életét fogja megváltoztatni. Zsebünkben pedig ott lesz a MAG, hatalmas tudástárával, mely hitet, önbizalmat és célt ad számunkra.

 
HASZNOS GONDOLATOK A MAGBÖRZE MEGSZERVEZÉSÉHEZ:

• Ne feledd, a Magbörze lényege, hogy magmintákat kaphasson az érdeklődő ingyen, esetleg cserébe más magokért (vagy amibe a felek meg tudnak egyezni), de semmiképp ne pénzért adjátok a szaporítóanyagot.


• Nem szabad gyári csomagolású, fajtaoltalom alatt álló fajtákat csereberélni. Olyan szabadelvirágzású fajtákat vigyetek, melyeket ti magatok már legalább 2-3 éve termesztetek és fenntartotok.


• A plakáton tedd egyértelművé a program lényegét, lefolyását!


• Érdemes kiszerelni otthon a magmintákat, hogy a magbörzén tudjál figyelni a sok érdekes emberre és információra.


• A magokat érdemes ellátni a faj, fajta megnevezésével és a termesztés évével, esetleg termesztés helyével.


• Hasznos, ha a fajta fenntartója adja az arcát a magok mellé, mert rengeteg információval, tapasztalattal rendelkezhet velük kapcsolatban.


• A magbörzével összekapcsolhatsz olyan eseményeket, melyek még izgalmasabbá, érdekesebbé teszik az emberek számára azt a napot. Például kertészeti előadások, szezonális termések kóstolója, helyi fajták megismerése, könyvek, kiadványok stb.

 

 

Mi legyen a tasakokra írva?

 

A következő infókat érdemes a tasakra írni, hogy hónapok múlva, vagy közvetlenül magbörze után is tudja mindenki, mit, kitől és honnan kapott :

 

 

 

• Neved, településed/tájegység

 

• A növény és a fajta magyar neve: pl: Zöld zebra paradicsom

 

• Gyűjtésének éve: 2011

 

 

 

Továbbá ajánlott:

 

• latin név (a termesztés miatt fontos lehet!) ,

 

• Egy éves, két éves vagy évelő növény?

 

• A mag eredete: saját magfogás / génbankból kapott

 

• egyéb infók: ökológiai vagy konvencionális termesztésből származik, esetleg tájfajta,

 

• elérhetőséged (email cím, tel szám)

 

 

 

Ne feledjétek, egy magbörzén sok az infó és otthon majd fogjuk a fejünket...ez mi? és ez? Szóval érdemes rászánni az időt!

 

 

 

Mennyi mag kerüljön a tasakokba?

 

A cserék célja, hogy otthon felszaporítható mennyiségeket adjunk és kapjunk ezért iránymutatásnak a következőt javasoljuk:

 

 

- egy tasakba min 6-8 db mag kerüljön ha „Nagy” növényé (pl: sütőtök, paradicsom, paprika, okra, padlizsán, gumó, hagyma stb.),

 

 

- min 20 db mag (egy csipet), ha „kis” növényé (pl: saláta, káposztaféle, cékla, retek, sárgarépa, gabona stb.).

 

 

Ennél persze többet is lehet adni, ha bőven van készleten!