Képek a III. Ercsi magbörzéről

Kapatunk sok szép képet a szombati ercsi magbörzéről. Köszönjük a szervezést és a képeket Borza Mártonnak!

 

Magház a Zuglói Magbörzén

 

 

2019.01.26. Zuglói Magbörze, Cserepesház

 

Közreműködők: Máthé Orsi, W.-Horváth Anett, Barta Nóri

  

Kicsit sebtében, de végül minden elkészült a kezdésre: magok tasakban felcímkézve, magkvíz asztalon lapos edénykékben, feleletválasztós játék és a szóróanyag kinyomtatva, nem utolsó sorban a Magfogási praktikum az asztal közepén készen állva a megtekintésre.

 

Eredetileg osztozni kellett volna az asztalon a Zuglói Kenyérközösséggel, de végül nem így alakult. Orsi hamar felismerte a helyzetetet, hogy a felosztandó asztal 1 csapatnak se sok, így gyorsan lecsapott az előadóterem melletti lépcsőfeljáró előtti kis részre, így lett saját asztalunk.

 

A munkamegosztás a következő volt: Anett volt az "ajtónálló", aki játékra, ismerkedésre biztatott, Orsi a tapasztalt gazdaasszony, akitől nem lehetett olyat kérdezni, amire ne tudott volna válaszolni és a párja, János, aki a csendes háttérországként biztosította a zavartalan működést az előkészületektől kezdve a program végéig. - Nem hagyhatjuk ki a sorból Barta Nórit sem, aki bár nem volt jelen fizikailag, mégis elképesztő hatékonyan összeszervezett minket, magokat zacskózott, nyomtatott.

 

A program 15 órakor indult és már az elejétől nagy volt az érdeklődés. Nem beszéltünk meg előre semmit, ezért ott rögtönöztünk: aki kitölti a kérdezz-feleleket, kap magot, aki az e-mail címét is megadja, azok között kisorsolunk egy kinyomtatott magfogási praktikumot. A magkvízben Orsi feladta a leckét, mert a vállalkozó szelleműeket alaposan elgondolkodtatott a legtöbb mag (máriatövis, gingkó, paradicsom, saláta porcsin, gabona amaránt, mustár, lóbab, méteres bab, fekete csicseriborsó). Azért is volt jó, hogy nem volt egyszerű a magkvíz, mert így több ideig maradtak a látogatók nálunk, ezért volt idő beszédbe elegyedni. Óriási élmény volt, amikor valaki rávágta, hogy a gingko magját rendszeresen használja dekorálni, ajándéknak!

 

A kérdezz-feleleket végül 20-an tötték ki, de volt, hogy egy családból csak 1 ember játszott, és volt olyan, aki nem játszott, csak magot hozott, vagy csak nem volt nála a szemüvege... - Ez utóbbi esetekben is adtunk magot ajándékba. Összesen tehát a 40-50-en járhattak nálunk, a legtöbb magcsomagot elosztogattuk. A legidősebb résztvevő egy 82 éves néni, aki egyben a 2018-as "Legszebb konyhakertek" verseny 16. kerületi nyertese, a legfiatalabb egy 10 évesforma kisfiú, a legviccesebb és leglelkesebb egy 22. kerületi autodidakta méhész, aki a kertben és az életben is nagy kísérletező és annyira szimpatikusak voltunk neki, hogy többször visszajött az asztalunkhoz. A résztvevők közül a zuglói közösségi kert parcellatulajdonosai képviseltették magukat, de érkeztek többen vidékről, pl. Jászberényből, plusz voltak egyetemisták a SZIE-ről is. Volt nálunk tag a Herencsényi közösségtől is, és egy fiú, aki idén kezd Bercelben egy közösségnél (Jákotpuszta mellett). Vendégünk volt egy hölgy, aki komoly tudással kutatja a pillangós fajtákat, ő szintén többször visszajött. - Tehát mi is sok érdekességet tanulhattunk a minket látogatóktól.

 

Aki magot kapott, annak elmondtuk, hogy szívesen vesszük, ha beszámol a tapasztalatairól, azt meg pláne, ha csatlakozik a Magházhoz.

 

Az érdeklődés kb. 5 óráig volt igen nagy, utána nagyon minimális, mivel a legtöbben beültek a meghirdetett előadásokra, workshopra.

 

Összességében a kicsi hely ellenére szerintünk nagyon jól sikerült a program, mert sok látogatónk volt, akikhez eljutott a Magház híre, ugyanakkor üde színfoltként mi voltunk az egyetlenek, ahol nem pénzért kaphattak az emberek magot, hanem információért, magért vagy egy kis eszmecseréért cserébe.

 

    

Informatikust keresünk SOS!

A Magház egy teljesen önkéntesen működő hálózat, egy baráti csapat, akikkel a közös társadalmi és ökológiai cél érdekében dolgozunk együtt (ezeket részletesen a Magfogási Praktikum kiadványunkban olvashatjátok, amely innen letölthető: http://www.maghaz.hu/images/Magfogasi%20praktikum.pdf). Széleskörű ökológiai, kertészeti elméleti és gyakorlati tudással rendelkezünk, de szükségünk lenne a honlapunk karbantartásához, fejlesztéséhez olyan informatikai tudásra, amivel mi nem rendelkezünk.

A Magház honlap (www.maghaz.hu) háttérmunkáihoz (honlapszerkesztés joomlában) keresünk elhivatott, lelkes ÖNKÉNTES informatikust bárhol az országban, távmunkában.

Amit a munkáért cserébe nyújtani tudunk:

- szabad fajtájú hagyományos és különleges zöldségfélék vetőmagjait

- kertészeti szaktudást

- jó csapatot, jó barátokat, izgalmas programokat

Jelentkezni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

Legyél Te is része a Magház csapatának!

Magbörzék 2019

 

 

És igen, újra eljött a magbörzék ideje, talán egy kicsit korábban is indult el a szezon, mint az előző években. Biztos már mindenki annyira várja a tavaszt...

Hosszú évek óta összegyűjtjük itt a magház oldalán a magbörzéket, így idén is, de ehhez a segítségeteket kérjük! Ha magbörzét szerveztek, vagy olyan hirdetést találtok, amely nincs fenn az oldalon, akkor küldjétek el nekünk Facebookon üzenetben, vagy emailen a maghazinfo<kukac>gmail.com címre.

A magbörzék felsorolása alatt találtok egy térképet is, így könnyen megnézhetitek, hogy mikor és hol lesz a közeletekben magbörze!

Mindenkinek kellemes magcsereberét, és készülődést a tavaszra!

A Magház csapata

 

január 16. 17:30-20:30 Budapest, CEU

Seeds of Freedom esemény. Helyszín: 1051 Budapest, Nádor u 11. Szervező: Védegylet, LINK

 

Január 25. 17 óra Iszkaszentgyörgy

Helyszín: IKSZT Közösségi tér LINK

 

január 26. 15-18 óra Budapest, Zugló

Helyszín: Cserepesház, 1144, Budapest, Vezér utca 28/b, LINK

 

január 26. 10-13 óra Budapest, Rákospalota

Helyszín: Csokonai Művelődési Ház, Budapest, Eötvös u. 64-66, 1153, LINK

 

február 5. 16:30-18:30 Miskolc

Helyszín: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, Kossuth utca 13., Miskolc, 3525 LINK

 

február 9. 10-15 óra Budapest, XVII. Kerület

Helyszín: Vigyázó Sándor Művelődési Ház, Budapest XVII., Pesti út 113. LINK

 

február 9. 9-12 óra Ercsi

Helyszín: Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár kisterme, Ercsi, Szent István út 12, 2451, LINK

 

február 15. 17-19 óra Tarcal

4. magbörze a Borfaluban (6puttonyos Borfalu, Tarcal, Rákóczi u 4.)

 

február 15. 18 óra Nagyszékely

Magbörze a kultúrházban! Helyszín: Nagyszékelyi Művelődési ház (Petőfi Sándor u 14.) LINK

 

február 16. 9-12 óra Fót

Helyszín: Vörösmarty Művelődési Ház: Vörösmarty tér 3., Fót, 2151, LINK

 

február 17. 9-12 óra Pécs

Helyszín: Nappali, Király utca 23-25., Pécs, 7621 LINK

 

február 23. 14-17 óra Bátor

XI. Bátri magbörze Szervező: Banya Tanya Alapítvány Helyszín: Bátor, Faluház (Bátor, Petőfi Sándor u. 4, 3336) LINK

 

február 23. 15-18 óra Hosszúhetény

Helyszín: Hosszúhetény, Szederfás Ház, Fő u. 138. LINK

 

február 24. 11-14 óra Budapest, Szimplakert

Szimplant, Magbörze és növény-örökbefogadás, Helyszín: szimplakert (Kazinczy u. 14., Budapest, 1075) LINK

 

február 26. 16:60-18:30 Miskolc

Helyszín: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, Kossuth utca 13., Miskolc, 3525 LINK

 

március 2 15-18 óra Bezeréd

II. Bezerédi Magbörze Cím: Bezeréd, Kossuth Lajos utca 8, 8934 LINK

 

március 2. 10-12 óra Nagykovácsi

Helyszín: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár, 2094 Nagykovácsi, Kossuth L.u. 78. Szervező: Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület

 

március 2. 9-12 óra Gödöllő

Helyszín: "FÉSZEK" életvidám üzletház Szabadság út 5., Gödöllő, 2100 LINK

 

március 2. Nagymaros

Termelői Piac (Nagymaros, Fő tér)

 

március 2. 10-14 óra Kecskemét

7. kecskeméti magvas nap. Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Kossuth tér 4., Kecskemét, 6000, LINK

 

március 9. 14-18 óra Budapest, Wekerle

Helyszín: Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, Budapest, Petur u. 7, 1192  LINK

 

március 9. Nagymaros

Termelői Piac (Nagymaros, Fő tér)

 

 

március 9. 9-17 óra Szeged

Szervező: Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület Helyszín: Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium Szeged Kolozsvári tér 1-2, Szeged, 6725 LINK

 

Regisztráltál, de nem tudsz belépni?

A regisztrációkat manuálisan hagyjuk jóvá a spam e-mail címek kiszűrése miatt. Sajnos nem mindig tudjuk ezért azonnal élesíteni a regisztrációt, ezért legyetek türelemmel, és néhány nap múlva próbálkozzatok újra.

 

Ha ekkor sem sikerül belépnetek, akkor írjatok egy e-mail a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre és mi megpróbáljuk minél hamarabb orvosolni a hibát!

 

Köszönjük a türelmeteket!

 

A Magház Csapata