Szimplant- ilyennek láttuk mi

 

 
Szimplant Magbörze, 2019.02.24.
 
Közreműködött: Barta Nóra, Lipka Borbála, Varga Korinna, W.-Horváth Anett
 
Idén már második alkalommal volt szerencsénk bemutatkozni magbörze keretei között a nagyközönségnek. Ezúttal a Szimplakertben jártunk, ahol a havi rendszerességgel megrendezett, már belvárosi mozgalomnak nevezhető, növényörökbefogadást, egyéb kertészkedős mulatságokat, ezúttal magcserét is tartó Planttogether rendezvényhez csatlakoztunk.

Az előzetes Planttogether-ös regisztráció alapján sejtettük, hogy nagy érdeklődésre lehet számítani, ezért az esemény előtt 1 órával megérkeztünk, hogy elfoglaljuk helyünket és elvégezzük az utolsó simításokat a múlt vasárnap Barta Nórival becsomagolt magtasakokon. A lelkes érdeklődők alig várták, hogy 11-et üssön az óra... Innentől cunamiszerűen az egész termet elárasztották az új növényekre és magokra éhes tömegek.

Nekünk itt képszakadásunk volt, csak a 2 órás zárás körül tértünk magunkhoz... Persze van néhány felvillanó képkocka, ami felsejlik emlékeink között.
Az asztalunk elég hosszú volt, de négyünknek, a magok, kérdőívek és azt kitöltők hadának már kicsit szűkösnek bizonyult.
A látogatók többsége azonos pályán mozgott. Nem is volt más választása senkinek, mert a zsúfoltság miatt szükség volt az áramlási irány követésére. A többség Bajzák Annánál (Planttogether) kezdte, Varga Korinna magbörzékhez kapcsolódó, szakdolgozati kérdőívével folytatta, majd játszott Nórival, Borival, Anettel, végül megérdemelt nyereményként választott egy-két magot.
A karikázós kérdezz-felelek és a magfelismerés hihetetlen nagy érdeklődést váltott ki a játékos kedvű résztvevőkből.
A társaság nagy része ( kb. 100-150 fő) városi balkonkertészekből állt össze, ahogy erre számítottunk is a helyszínből adódóan, de jöttek messzebbről is, nagyobb kerttel rendelkező kertésztársak is. A hely szelleméből fakadóan és a vasárnapi termelői piac miatt több külföldi is felkeresett minket. Lipka Borinak hála, aki a tasakokra kerülő címkéket és a kvízt is lefordította angolra, erre is fel voltunk készülve.
Míg a zuglói magbörze inkább magvásár volt, itt sokkal többen hoztak saját magokat, mint gondoltuk! Többek között chili-, bazsalikom-, szebbnél szebb virágmagok és egy-két valódi kuriózum is került a tarsolyunkba. Az igazi élményt viszont a kölcsönös tapasztalatcsere jelentette. Élmény volt ismét hasonlóképpen lelkes, növényeket szeretető közeg része lenni, látni az őszinte örömöt, amit egy pici csomag mag vagy egy sikeresen kitöltött kvíz váltott ki. Élmény volt ott lenni, mert mi is sok újat tanultunk a látogatóktól. A börze végére elfáradtunk, ugyanakkor rengeteg megújító, feltöltő energiával távoztunk.

 W.-Horváth Anett

 

 

Képek a III. Ercsi magbörzéről

Kapatunk sok szép képet a szombati ercsi magbörzéről. Köszönjük a szervezést és a képeket Borza Mártonnak!

 

Magbörzék 2019

 

 

És igen, újra eljött a magbörzék ideje, talán egy kicsit korábban is indult el a szezon, mint az előző években. Biztos már mindenki annyira várja a tavaszt...

Hosszú évek óta összegyűjtjük itt a magház oldalán a magbörzéket, így idén is, de ehhez a segítségeteket kérjük! Ha magbörzét szerveztek, vagy olyan hirdetést találtok, amely nincs fenn az oldalon, akkor küldjétek el nekünk Facebookon üzenetben, vagy emailen a maghazinfo<kukac>gmail.com címre.

A magbörzék felsorolása alatt találtok egy térképet is, így könnyen megnézhetitek, hogy mikor és hol lesz a közeletekben magbörze!

Mindenkinek kellemes magcsereberét, és készülődést a tavaszra!

A Magház csapata

 

január 16. 17:30-20:30 Budapest, CEU

Seeds of Freedom esemény. Helyszín: 1051 Budapest, Nádor u 11. Szervező: Védegylet, LINK

 

Január 25. 17 óra Iszkaszentgyörgy

Helyszín: IKSZT Közösségi tér LINK

 

január 26. 15-18 óra Budapest, Zugló

Helyszín: Cserepesház, 1144, Budapest, Vezér utca 28/b, LINK

 

január 26. 10-13 óra Budapest, Rákospalota

Helyszín: Csokonai Művelődési Ház, Budapest, Eötvös u. 64-66, 1153, LINK

 

február 5. 16:30-18:30 Miskolc

Helyszín: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, Kossuth utca 13., Miskolc, 3525 LINK

 

február 9. 10-15 óra Budapest, XVII. Kerület

Helyszín: Vigyázó Sándor Művelődési Ház, Budapest XVII., Pesti út 113. LINK

 

február 9. 9-12 óra Ercsi

Helyszín: Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtár kisterme, Ercsi, Szent István út 12, 2451, LINK

 

február 15. 17-19 óra Tarcal

4. magbörze a Borfaluban (6puttonyos Borfalu, Tarcal, Rákóczi u 4.)

 

február 15. 18 óra Nagyszékely

Magbörze a kultúrházban! Helyszín: Nagyszékelyi Művelődési ház (Petőfi Sándor u 14.) LINK

 

február 16. 9-12 óra Fót

Helyszín: Vörösmarty Művelődési Ház: Vörösmarty tér 3., Fót, 2151, LINK

 

február 17. 9-12 óra Pécs

Helyszín: Nappali, Király utca 23-25., Pécs, 7621 LINK

 

február 23. 14-17 óra Bátor

XI. Bátri magbörze Szervező: Banya Tanya Alapítvány Helyszín: Bátor, Faluház (Bátor, Petőfi Sándor u. 4, 3336) LINK

 

február 23. 15-18 óra Hosszúhetény

Helyszín: Hosszúhetény, Szederfás Ház, Fő u. 138. LINK

 

február 24. 11-14 óra Budapest, Szimplakert

Szimplant, Magbörze és növény-örökbefogadás, Helyszín: szimplakert (Kazinczy u. 14., Budapest, 1075) LINK

 

február 26. 16:60-18:30 Miskolc

Helyszín: Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, Kossuth utca 13., Miskolc, 3525 LINK

 

március 2 15-18 óra Bezeréd

II. Bezerédi Magbörze Cím: Bezeréd, Kossuth Lajos utca 8, 8934 LINK

 

március 2. 10-12 óra Nagykovácsi

Helyszín: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár, 2094 Nagykovácsi, Kossuth L.u. 78. Szervező: Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület

 

március 2. 9-12 óra Gödöllő

Helyszín: "FÉSZEK" életvidám üzletház Szabadság út 5., Gödöllő, 2100 LINK

 

március 2. Nagymaros

Termelői Piac (Nagymaros, Fő tér)

 

március 2. 10-14 óra Kecskemét

7. kecskeméti magvas nap. Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Kossuth tér 4., Kecskemét, 6000, LINK

 

március 2. 9-12 óra Badacsonytördemic

VI. badacsonytördemici magbörze a Lábdi Piac szervezésében LINK

 

március 9. 14-18 óra Budapest, Wekerle

Helyszín: Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, Budapest, Petur u. 7, 1192  LINK

 

március 9. Nagymaros

Termelői Piac (Nagymaros, Fő tér)

 

március 9. 9-17 óra Szeged

Szervező: Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület Helyszín: Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium Szeged Kolozsvári tér 1-2, Szeged, 6725 LINK

 

március 10. 10-18 óra Bercel

A Bercelszegi Öko Kisközösség 3. magbörzéje. Helyszín: Tabán út 20, Bercel 2687, LINK 

 

március 17. 13-17 óra Mende

Tavaszi kertindító Mendén Helyszín: Mende Szabadidőközpont LINK

 

április 6. 10-15 óra Diósjenő

Pezsdüljön az élet! Magbörze, gyümölcsfa oltás és gombanevelde. Helyszín: Boróka-ház Diósjenő, LINK

 

április 18. 16-18 óra Bélapátfalva

I. Bélapátfalvai magbörze Helyszín: Bélapátfalvai könyvtár LINK

 

április 27. 14 órától Sárpilis

III. Sárközi Magbörze Helyszín: Sárpilisi Tájház Szervező: Sárköz Természetjáró Egyesület

 

Magház a Zuglói Magbörzén

 

 

2019.01.26. Zuglói Magbörze, Cserepesház

 

Közreműködők: Máthé Orsi, W.-Horváth Anett, Barta Nóri

  

Kicsit sebtében, de végül minden elkészült a kezdésre: magok tasakban felcímkézve, magkvíz asztalon lapos edénykékben, feleletválasztós játék és a szóróanyag kinyomtatva, nem utolsó sorban a Magfogási praktikum az asztal közepén készen állva a megtekintésre.

 

Eredetileg osztozni kellett volna az asztalon a Zuglói Kenyérközösséggel, de végül nem így alakult. Orsi hamar felismerte a helyzetetet, hogy a felosztandó asztal 1 csapatnak se sok, így gyorsan lecsapott az előadóterem melletti lépcsőfeljáró előtti kis részre, így lett saját asztalunk.

 

A munkamegosztás a következő volt: Anett volt az "ajtónálló", aki játékra, ismerkedésre biztatott, Orsi a tapasztalt gazdaasszony, akitől nem lehetett olyat kérdezni, amire ne tudott volna válaszolni és a párja, János, aki a csendes háttérországként biztosította a zavartalan működést az előkészületektől kezdve a program végéig. - Nem hagyhatjuk ki a sorból Barta Nórit sem, aki bár nem volt jelen fizikailag, mégis elképesztő hatékonyan összeszervezett minket, magokat zacskózott, nyomtatott.

 

A program 15 órakor indult és már az elejétől nagy volt az érdeklődés. Nem beszéltünk meg előre semmit, ezért ott rögtönöztünk: aki kitölti a kérdezz-feleleket, kap magot, aki az e-mail címét is megadja, azok között kisorsolunk egy kinyomtatott magfogási praktikumot. A magkvízben Orsi feladta a leckét, mert a vállalkozó szelleműeket alaposan elgondolkodtatott a legtöbb mag (máriatövis, gingkó, paradicsom, saláta porcsin, gabona amaránt, mustár, lóbab, méteres bab, fekete csicseriborsó). Azért is volt jó, hogy nem volt egyszerű a magkvíz, mert így több ideig maradtak a látogatók nálunk, ezért volt idő beszédbe elegyedni. Óriási élmény volt, amikor valaki rávágta, hogy a gingko magját rendszeresen használja dekorálni, ajándéknak!

 

A kérdezz-feleleket végül 20-an tötték ki, de volt, hogy egy családból csak 1 ember játszott, és volt olyan, aki nem játszott, csak magot hozott, vagy csak nem volt nála a szemüvege... - Ez utóbbi esetekben is adtunk magot ajándékba. Összesen tehát a 40-50-en járhattak nálunk, a legtöbb magcsomagot elosztogattuk. A legidősebb résztvevő egy 82 éves néni, aki egyben a 2018-as "Legszebb konyhakertek" verseny 16. kerületi nyertese, a legfiatalabb egy 10 évesforma kisfiú, a legviccesebb és leglelkesebb egy 22. kerületi autodidakta méhész, aki a kertben és az életben is nagy kísérletező és annyira szimpatikusak voltunk neki, hogy többször visszajött az asztalunkhoz. A résztvevők közül a zuglói közösségi kert parcellatulajdonosai képviseltették magukat, de érkeztek többen vidékről, pl. Jászberényből, plusz voltak egyetemisták a SZIE-ről is. Volt nálunk tag a Herencsényi közösségtől is, és egy fiú, aki idén kezd Bercelben egy közösségnél (Jákotpuszta mellett). Vendégünk volt egy hölgy, aki komoly tudással kutatja a pillangós fajtákat, ő szintén többször visszajött. - Tehát mi is sok érdekességet tanulhattunk a minket látogatóktól.

 

Aki magot kapott, annak elmondtuk, hogy szívesen vesszük, ha beszámol a tapasztalatairól, azt meg pláne, ha csatlakozik a Magházhoz.

 

Az érdeklődés kb. 5 óráig volt igen nagy, utána nagyon minimális, mivel a legtöbben beültek a meghirdetett előadásokra, workshopra.

 

Összességében a kicsi hely ellenére szerintünk nagyon jól sikerült a program, mert sok látogatónk volt, akikhez eljutott a Magház híre, ugyanakkor üde színfoltként mi voltunk az egyetlenek, ahol nem pénzért kaphattak az emberek magot, hanem információért, magért vagy egy kis eszmecseréért cserébe.

 

    

Informatikust keresünk SOS!

A Magház egy teljesen önkéntesen működő hálózat, egy baráti csapat, akikkel a közös társadalmi és ökológiai cél érdekében dolgozunk együtt (ezeket részletesen a Magfogási Praktikum kiadványunkban olvashatjátok, amely innen letölthető: http://www.maghaz.hu/images/Magfogasi%20praktikum.pdf). Széleskörű ökológiai, kertészeti elméleti és gyakorlati tudással rendelkezünk, de szükségünk lenne a honlapunk karbantartásához, fejlesztéséhez olyan informatikai tudásra, amivel mi nem rendelkezünk.

A Magház honlap (www.maghaz.hu) háttérmunkáihoz (honlapszerkesztés joomlában) keresünk elhivatott, lelkes ÖNKÉNTES informatikust bárhol az országban, távmunkában.

Amit a munkáért cserébe nyújtani tudunk:

- szabad fajtájú hagyományos és különleges zöldségfélék vetőmagjait

- kertészeti szaktudást

- jó csapatot, jó barátokat, izgalmas programokat

Jelentkezni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.

Legyél Te is része a Magház csapatának!