40 ok, hogy miért érdemes magot fogni

Amikor elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, rendszeresen problémát okozott valamiért az angol "seed saving" kifejezés. Mindig azt hittem, hogy a magok, vagyis fajták megmentését jelenti, és azokat őrzik meg magbankokban (seed bank) a jövő számára. Végül is ez is igaz valahol, de ez a kifejezést az angolok a magfogás folyamatára használják, azaz amikor magot (vagy más szaporítóanyagot pl. gumót) szedünk a zöldségekről, virágokról, gabonákról, azért, hogy a következő évben azt elültetve új növényeket nevelhessünk. Azaz amikor nem a mezőgazdasági boltból vesszük tavasszal a kis tasak babszemet, hanem a tavalyi szárazbabból elteszünk egy zacskóval, hogy elültessük tavasszal, akkor bizony magot fogunk.

Persze ennek meg van a maga tudománya, mert egyrészt van olyan növény amelyet nem könnyű rávenni, hogy magot hozzon (pl a káposztafélék), vagy nem abban az évben hoz magot, mint mikor felhasználjuk, és így át kell teleltetni (pl sárgarépa, petrezselyem), másrészt ha ugyanolyan fajtájú növényt akarunk mint amiről a magot szedtük, akkor sok apróságra oda kell figyelni. De nem egy ördöngősség, hiszen eleink sem laboratóriumokban nevelgették őket, és mégis mostanáig fennmaradtak ezek a fajták. Ha valakit érdekel ez a téma, van egy nagyon jó kis letölthető kiadvány a Magház Hálózat jóvoltából, ahol le vannak írva azok a praktikák, amiket betartva bárki tud otthon magot fogni.

Na, de térjünk vissza a címre, és nézzük meg mi az a 40 ok, ami miatt az amerikai Seed Savers Exchange nonprofit szervezet szerint érdemes magot fogni:

 1. Növeled az önállóságodat, önbizalmadat.

 2. Közelebb kerülsz a Természethez.

 3. A sokféleség védnöke leszel, azaz teszel a sokféleség megőrzéséért. Persze, még többet tehetsz, ha tájfajtákat vagy olyan fajtákat ültetsz, amelyeket nem lehet megtalálni a boltok polcain.

 4. Pénzt takarítasz meg.

 5. Veled tovább terjed a magfogás tudása.

 6. Összekapcsolódsz egy hellyel, a "hely szellemével".

 7. Része vagy a magok (fajták) történetének.

 8. Elmélyülnek a családi kapcsolatok. Több fajta is úgy alakult ugyanis ki, hogy a magok és a magfogás tudása apáról fiúra vagy éppen anyáról lányára szállt át. Így a jelenlegi fajták a ősök szelekciójának köszönhető. És ki ne szeretne olyan babot termeszteni, amit már az ükanyja is ültetett?

 9. Tudod, hogy mit eszel, Te felelsz a táplálékodért.

 10. Kapcsolatot teremtesz a földdel, amibe veted a magokat.

 11. Érzed, hogy milyen évszak van, része vagy az évszakok körforgásának.

kezek.png

 12. Egy közösséghez tartozol. Nálunk is számtalan kis közösség van már, akik azért dolgoznak, hogy a fajták sokszínűsége megmaradjon. Tavasszal magbörzéket szerveznek, ahol magokat és tapasztalatokat cserélnek. Ha Te is szeretnél egy ilyen közösség része lenni, nézz szét a maghaz.hu oldalon, ahol része lehetsz egy online közösségnek is, de megtalálhatod, hogy tavaly hol voltak, vagy idén hol lesznek magbörzék a közeledben, amiken Te is részt vehetsz.

 13. Új fajták alkalmazkodhatnak a Te környezetedhez. A fajok generációról generációra alkalmazkodnak a környezethez, amelyben élnek. Ezáltal, néhány évtized alatt, a máshol létrejött fajták is alkalmazkodhatnak a Te térségedhez és olyan új fajták is létrejöhetnek, amelyek a alapvetően a Te környezetedben érzik magukat a legjobban, és ott teremnek a legtöbbet. De ehhez az kell, hogy folyamatosan magot fogj, és azt ültesd el a következő évben.

 14. Felfedezed az ételek történetét. Rájössz, hogy mennyire értékes az a babszem, amit megfőzöl, hiszen hozzákötődik a termesztése során elvégzett munka, és a sok öröm.

 15. Ajándékozhatsz magokat másoknak. Vannak akik virágmagoknak örülnek, de odaajándékozhatod olyan fűszernövények magját is, mint például a kömény, vagy a koriander, amelyeket elültethetnek, de fűszerként is használhatják őket.

p1170189.jpg

 16. Támogatod a helyi élelmiszer termelést, hiszen saját magad termeled az ételedet, ezért kevesebbet vásárolsz olyan multinacionális vállalatoknál, akik más országokban használják fel a pénzed.

 17. Lehetőséged van arra, hogy saját fajtát hozz létre (ld 13. pont)

 18. Teszel a közjavak megőrzéséért. Ha olyan szabad fajtákat (pl tájfajtákat) termesztesz, amelyeken nincsen szabadalmi jog (mint a boltban vásárolt vetőmagok legtöbbjén), azzal részese leszel annak a sok ezer éves hagyománynak, amely genetikai források szabad cseréjére épül.

 19. Új szemszögből nézel a világra, megváltozik a véleményed amit eddig a vetőmagokról hittél.

 20. Segíted a beporzó rovarokat, pl a méheket. Ha például néhány retekgumót nem szedsz ki tavasszal a földből, hanem hagyod hogy virágot hozzanak, rovarok sokasága fogja járni a virágokat, és gyűjtenek nektárt, miközben beporozzák a virágokat. Ha valami oknál fogva ezeknek a rovaroknak a száma jelentősen csökkenne, akkor nemcsak mézhez nem jutnánk hozzá, hanem a zöldségek, gyümölcsök termesztése is igen nehéz lenne.

cb5f_tmp.jpg

 21. Megtanulod gondját viselni valaminek. Onnantól kezdve, hogy tavasszal elültetsz egy magot, a kezedben lesz egy növény sorsa. A folyamat akkor válik teljessé, amikor ősszel a következő nemzedék magját is a kezedben tartod.

 22. Inspirál, ihletet ad.

 23. Kérdéseikre sarkall. További kérdéseket teszel fel, így folyamatosan fejlődsz.

 24. Fejlődik a kreatív gondolkodásod. Olyan problémákra kezdesz el megoldásokat találni, mint például, hogyan akadályozd meg a keresztbeporzást két cukkinifajta között, vagy hogy ültesd úgy a paprikákat, hogy semmiképpen ne porozzák be egymást.

 25. Új emberekkel ismerkedsz meg. Egyre többen foglalkoznak olyanok is magfogással, akik akár online, akár kurzusok keretében szívesen megosztják a tapasztalataikat. Találkozhatsz, beszélgethetsz ezekkel az emberekkel, és köztük lehetnek olyanok is akik a közvetlen környezetedben laknak, így új kis közösségek is létrejöhetnek.

 26. Etesd meg a barátaidat! Fogj magot a saját kukoricádból, ha tudod őröld lisztté, és kápráztasd el a barátaidat tortillával vagy kukoricás kenyérrel, esetleg puliszkával. Vagy pattogtasd ki, és a beszélgetés mellé tálalj saját pattogatott kukoricát. Így mások is értékelni fogják a munkádat.

 27. Eldicsekedhetsz a kertészeti tudásoddal, így azok is megismerhetik ezt az oldaladat, akiknek eszébe se jutott volna, hogy Te képes vagy megtermelni a zöldségeidet. Büszke lehetsz magadra, amiért te erre is képes vagy!

 28. Megtapasztalhatod a bőséget. Amikor elkezdesz a fajtákkal foglalkozni, rájössz, hogy a számuk, és így a formájuk, színük, ízük változatossága szinte végtelen.

 29. Új, kedves emlékeid lesznek.

 30. Megtanulod értékelni a növények életciklusának szépségét.

 31. Megoszthatod a saját történeteidet.

 32. Jobban érzed az arányokat. Egy magból kikelő bab több tucat babszemet képes teremni, míg egy sárgarépa több ezret, egy amaránt pedig több milliót.

 33. Megtanulod értékelni a természet alkalmazkodóképességét.

2.jpg

 34. Új alapanyagokkal főzhetsz. Rakhatsz a salátádba a sarkantyúka szép és finom virágából, vagy a bazsalikom virágát is felhasználhatod.

 35. Megtanulod kezelni a természeti csapásokat. Ha például a paprikapalántáid fele lefagy, ne ess kétségbe, amelyek megmaradtak jobban ellenállnak a fagynak, így azokat érdemes továbbszaporítanod, azaz éppen szelekciót végzel.

 36. Tovább folytatsz egy ősi hagyományt.

 37. Felelősséget vállalsz azért amit elültettél. Nemcsak a növény, hanem a fajta sorsa is a kezedben van.

 38. Kint vagy a természetben, a jó levegőn, amíg kertészkedsz.

 39. Kipróbálsz valami újat, új sikerélményeid lesznek.

 40. Segítesz megőrizni a biodiverzitást. Mindegyik növénynek amit elültetsz jelentősége van. Lehet kulturálisan jelentős fajta (pl a tájfajták), de segítheted a fajták alkalmazkodását is a globális felmelegedéshez, csupán azzal, hogy elülteted, majd magot fogsz róla.

Na szerintetek maradt ki valami?

Ha valamelyik ponthoz véleményetek van, hozzászólnátok, azt a Facebookon kommentben megtehetitek!

 

 

Mentés

Magbörze Szegeden is

Magbörze a Heller Ödön Művelődési Házban

Magbörze a Heller Ödön Művelődési Házban

A Heller Ödön Művelődési Ház és a CSEMETE Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében magbörze akció, kerti növények, magok, szaporítóanyagok csereberéje lesz 2016. november 19-én, szombaton délután 14.00 órától. A rendezvényen árusítás nem folytatható, részvételi díj nincs. Helyszín: Szeged-Tápé, Budai Nagy Antal u. 20.

 

További információk: CSEMETE Iroda, +36-62-424392 vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A rendezvény az Alföldvíz ZRt támogatásával valósul meg.

Zöldségek magfogása a gyakorlatban

A nagyszékelyi Áldott Menedék magfogási tanfolyamot hirdet szeptember 16 és 18 között.

Lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek, hogy tapasztalatainkból, tudásunkból  merítkezve bátrabban fogjanak hozzá zöldségeik magfogásához, hogy ez által saját kezükbe vehessék családjuk ellátását, segíthessék a fajtát a tájhoz való alkalmazkodásában, tulajdonságainak javításában, megőrzésében.

 

 

 

Érkezés: szeptember 16. péntek

 

16 órától szállásfoglalás

 

18 órától kertnézés: Erdőkertünk és zöldségesünk megtekintése, a zöldségnövény tájfajták belehelyezkedése a rendszerbe

 

19 órától batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

 

 

 

szeptember 17. szombat

 

9-ig batyus reggeli

 

9-13 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás I. rész

 

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

 

14-18 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás II. rész

 

19 órától között batyus vacsora, utána kötetlen beszélgetés

 

 

 

szeptember 18. vasárnap

 

9-ig batyus reggeli

 

9 órától kertnézés: magfogások megnézése a kertben

 

10-13 óra között a legfontosabb kertészeti növények termesztése és szaporítóanyagainak megfogása, tisztítás, tárolás III. rész

 

13-14 óra között vegetáriánus meleg ebédet biztosítunk

 

 

 

Szállás:

 

  • Van lehetőség a faluban vendégfogadásra alkalmas házban megszállni (ágy, villany, fürdőszoba, angol WC) 2500 Ft/fő/éj áron. Kapcsolattartó: Horváth Irén: 06-20-2584-695
  • 2-3 személy részére a helyszínen saját házunkban (ágy helyett matrac, alomszék, villany, kerti zuhany, lavór) 1000 Ft/fő/hétvége
  • Sátorhelyet tudunk biztosítani ingyen!

 

 

 

Étkezés:

 

A reggeli és a vacsora batyus, ami azt jelenti, hogy mindenki hozzon magával annyi ételt, amennyit elfogyasztana. Mindezt közös asztalra tesszük, és mindenki kedvére válogathat a kínálatból.

 

Az ebéd húsmentes lesz. Az alapanyagokat saját vegyszermentes kertünkből szedjük le. Egy bőséges adag ára 600 Ft.

 

 

 

Fontos információk:

 

A képzés 4 fő jelentkezése esetén indul! Maximális létszám 15 fő.

 

A részvételi díj a teljes hétvégére személyenként (4 fő esetén) 5.000 Ft, de a jelentkezők létszámától függően arányosan csökken. (A szállás és étkezés ára még ehhez hozzáadódik!)

 

Minden jelentkező 3 féle zöldségmagot is választhat ajándékba.

 

 

 

Jelentkezési határidő: szeptember 12. (hétfő)

 

Érdeklődni lehet Bócsó Renáta 06-70-429-3843 vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

 

Magbörze ősszel

Bár zöldségeket ültetni ilyenkor is lehet, azért a tavaszi nagy hajrá előtt tartanak a legtöbben magbörzét. Pécsen azonban úgy gondolták hogy egy őszi kellemesen eltöltött délután ideális lenne magokat cserélni, ezért október 29-én szombaton 10-től várják szeretettel az érdeklődőket.

 

 

"2. Magbörzénket az évekkel ezelőtti pécsi magbörzéhez hasonlóan szervezzük. Várjuk a hobbi-kertészeket, akiknek saját maguk által gyűjtött magokból feleslege van, és szívesen adna 5-10 szemet másoknak is. Cserélhetünk virág-, gyógynövény-, kerti növénymagokat, hagymákat, gumókat, hajtásokat.
A börze szabályai szerint a magokat nem pénzért adjuk, hanem cserélünk egymással, mindenki hozzon magával olyat, amiből feleslege van!

Mi az előnye a magbörzének?

Találkozhatunk hasonló érdeklődésű emberekkel.
Jó helyre kerül a felesleges vetőmagunk.
Tapasztalatokat cserélhetünk.
Régi, tájjellegű növényeket is nevelhetünk.
Szakembertől kérdezhetünk. Vendégünk Varga László biokertész.

Cserepes dísznövények cseréje

Itt az ideje, hogy a kinti cserepes dísznövényeket téli helyükre vigyük. Ha túlburjánzott, sok oldalhajtást hozott, ha esetleg már nem fér el, most azokat is elcserélhetjük!

Ebéd
Akik eljönnek, és nálunk töltenek pár órát, nyugodtan hozzanak ebédet magukkal, lesz arra lehetőség, hogy ott elköltsék, megmelegítsék. Igény esetén tüzet rakunk, lehet a maguk által hozott alapanyagokból sütni.

Szívesen veszünk helyi kistermelők jelentkezését, akik bemutatják termékeiket, esetleg kóstoltatásra is vállalkoznak.

A házigazdák
Karcsi ajvár és zakuszka kóstolót tart, Évi gyógy- és frissítő teákat főz, de kökényes és bodzás lekvárjaink is előkerülnek.
A gyerekeknek
-hegymászással (ne a legszebb ruhában gyertek, a gumicsizma hasznos lehet!)
-babos memóriajátékkal
-babzsák-varrással készülünk.
Várjuk előzetes jelentkezésüket, hogy mindenre felkészülhessünk!
Karcsi:70-392-6598
Évi: 20-579-2357
 
Helyszín:  Pécs Veterán u 5.
 

Adó 1%