Gyümölcsész nap Nagyszékelyben

Ismét magfogós tanfolyam lesz Nagyszékelyben

 

 

 

 

A Magház nagyszékelyi "kemény magja" nagyon aktív, és ismét magfogós tanfolyamot tart július 18-19-én. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők megismerhetik a trükköket, praktikákat, hogy hogyan fogjanak magot otthon maguknak, biztosítva azt, hogy a különböző fajták ne kereszteződjenek. A tanfolyamot mindenkinek ajánljuk, akit érdekel a kertészet, az önfenntartás, a tájfajták fenntartása.

 

A hétvége folyamán végigjárjuk a magfogás elméleti hátterét és a házilag kivitelezhető praktikus megoldásokat, kipróbáljuk a kézi megporzást, különböző izolációs technikákat. Elméletben és gyakorlatban is átvesszük a magtisztítás különböző módszereit és a magtárolás fortélyait.

A kis létszám miatt (max. 12 fő) lehetőség lesz mindenkinek a magfogással vagy egyéb kerttel kapcsolatos kérdéseit átbeszélni, megoldani.

A tanfolyam szombat reggel 9 órától vasárnap ebéd utánig (kb. 15 óráig) tart. Aki szeretne már péntek este is érkezhet.
A résztvevőknek saját zöldségekből vegetáriánus étkezést biztosítunk. Alvás matracon házban, sátorban vagy szénapajtában.

Jelentkezési határidő: július 15.
Az egyéb tudnivalókat a jelentkezőknek küldöm.
 

Sok szeretettel várok minden érdeklődőt!

Fehér Judit

 

 

 

Idei programok és tapasztalatszerzési lehetőség Nagyszékelyen az Áldott Menedékben

 

Programok az Áldott Menedékben

 

(Nagyszékely)

 

 

 

Rövid bemutatkozás azoknak, akik nem ismernek minket.

 

Négytagú a családunk (Nagyobbik lányunk 3 és fél éves, a kisebbik 3 hónapos). Nagyszékelyben, Tolna megye északi részén lakunk a Nagyszékelyi KÖRTE élőfalu kezdeményezés tagjaiként 2007 óta. Permakultúrás elvek szerint alakítjuk életterünket amennyire tőlünk telik. Szerény, sokak számára puritán életformát választottunk, önellátásra törekszünk. Ez mellett tájfajta-megőrzéssel foglalkozunk, egyelőre csak növényeink vannak (főleg zöldség és gyümölcs).

 

További információk találhatók rólunk a blogunkon:

 

www(pont)aldottmenedek(pont)blogger(pont)hu

 

 

 

Tapasztalatszerzési lehetőség

 


A tavalyi évben meghirdetett lehetőség kapcsán nagyon sok segítséget kaptunk. Ezen felbátorodva, és az ebből származó tapasztalatokat leszűrve szeretnénk idén is segítőket fogadni.

 

Íme a felhívás:

 

Segítőkész, lelkes, cselekvő típusú emberek jelentkezését várjuk, akik májustól szeptember végéig 1 vagy 2 hetet nálunk szeretnének tölteni, hogy belelássanak és kipróbálhassák ezt az életformát.  Családi berendezkedésünkből kifolyólag főleg hölgyek vagy párok jelentkezését várjuk! Elsősorban a háztartás vezetésében kél el a segítség, így nem előfeltétel, hogy kertészetben járatos legyen a jelentkező. Megpróbáljuk a jelentkező készségeihez, érdeklődéséhez igazítani a munkákat, amennyire ez lehetséges.

 

Szállást házban tudunk biztosítani (csak matrac van!), fürdési lehetőség kinti zuhany napkollektorral, alomszék kint és bent egyaránt, napi három húsmentes étkezés. A szálláson és étkezésen felül a rendelkezésünkre álló anyagi javainkból származó juttatásokkal is próbáljuk meghálálni majd a segítséget. Napi minimum 5 óra aktív segítséget kérünk, a nap fennmaradó részével mindenki szabadon gazdálkodik. (Javasoljuk például a környék túraútvonalait, helyi értékek megtekintését, a közösség más tagjainak megismerését stb.)

 

A segítő beleláthat a vidéki életbe, az önellátás egy szintjébe, egy helyi energiaforrásokra és a kétkezű munkára alapozódó munkamenetekbe, a zöldség- és gyümölcstermesztésbe, feldolgozásukba, permakultúrás életmódba, tájfajta megőrzésbe stb.

 

Kérünk minden jelentkezőt, írjon egy rövid bemutatkozó levelet, és hogy milyen
időintervallum felelne meg számára. A levél Tárgyához írd be: "tapasztalatszerzés"
Elérhetőségünk: Bócsó Renáta : neonata
(kukac)freemail.hu

 

 

 

Nyílt napjaink 2015-ben

 

 

 

Szeretnénk lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek, hogy megtekinthessék gazdaságunkat. Ha meglátogatna minket, ne habozzon, jöjjön el egyik nyílt napunkra, mert soron kívül nem vagyunk látogathatók.

 

2015-ben is szervezünk 3 nyílt napot, melynek keretében szervezettebben beleláthat munkánkba, életmódunkba.

 

Május 16. szombat

 

Július 11. szombat

 

Szeptember 12. szombat

  

Tervezett program:

 

9 órakor megérkezés

 

9:15-től Permakultúrás gazdaság (kert és erdőkert) bemutatása szakmai vezetéssel

 

10:30-tól egy árnyékos helyen az érdeklődőkben felmerülő kérdések alapján tudjuk kölcsönösen tapasztalatainkat megosztani (számunkra ez mindig nagyon tanulságos)

 

12:00-12:30 között lehetőséget biztosítunk saját vegyszermentes termékeink megvásárlására is feleslegünkből

 

12:30-13:00 között búcsú a gazdaságtól

  

A programra előzetes bejelentkezés szükséges a neonata.kukac.freemail.hu címen. (Adjanak meg jelentkezésükben telefonszámot, hogy a program hirtelen változása, estleges elmaradása esetén tudjunk jelezni.) A levél tárgyaként szerepeljen a :"nyílt nap" kifejezés.

 

Belépődíj felnőttek részére 600 Ft

 

18 éves kor alatt ingyenes

 

Megközelíthetőség: Nagyszékely zsák falu Tolna megye északi részén, kevés forgalommal. Pincehely felől van bekötőútja. Sajnos tömegközlekedéssel nem lehet 9 óra előtt bejutni a faluba, de a programot nem tudjuk későbbre tolni a felmelegedések miatt. Ezért kérem a bejelentkezőket, jelezzék, hogy merről érkeznének és hányan, hátha tudunk telekocsi szervezésben valamit segíteni. A falugondnoki autó is tud a Pincehelyi vasútállomásról behozni embereket, ha időben (három nappal előtte) jelezzük a hivatalnak az igényt.

 

 

 

Juhász Attila és Bócsó Renáta

 
  

Magfogós hétvége Nagyszékelyben

A június 27-28.-i hétvége folyamán végigjárjuk a magfogás elméleti hátterét és a házilag kivitelezhető praktikus megoldásokat, kipróbáljuk a kézi megporzást, különböző izolációs technikákat. Elméletben és gyakorlatban is átvesszük a magtisztítás különböző módszereit és a magtárolás fortélyait.
A kis létszám miatt (max. 12 fő) lehetőség lesz mindenkinek a magfogással vagy egyéb kerttel kapcsolatos kérdéseit átbeszélni, megoldani.
 
 
A tanfolyam szombat reggel 9 órától vasárnap ebéd utánig (kb. 15 óráig) tart.
A résztvevőknek vegetáriánus étkezést biztosítunk. Alvás matracon házban, sátorban vagy szénapajtában.

Jelentkezési határidő: június 23 a következő címen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Az egyéb tudnivalókat a jelentkezőknek küldöm.
 
Sok szeretettel várok minden érdeklődőt!

Fehér Judit

Különleges növények termesztése tanfolyam

 
 
 
 
Különleges növények termesztése, tárolása és felhasználása valamint a jelentkezők érdeklődésétől függően palántázási és magfogási alapok kezdőknek

május 2-3, Nagyszékely

A két nap során ismert és kevésbé ismert, de általában sikeresen termeszthető növények kerülnek bemutatásra. Átbeszéljük termesztésük módját, lehetőségeit és korlátait, felhasználásukat, szaporításukat és tárolásukat/teleltetésüket. A tanfolyam végén a rendelkezésre álló szaporítóanyagokból mindenki vihet haza.

Többek között ezekről a növényekről lesz szó, de sok minden másról is:


articsóka/kárdi (Cynara cardunculus)

batáta (Ipomoea batatas)

chia (Salvia hispanica)

citrom verbéna (Aloysia triphylla)

cukorgyökér (Sium sisarum

egérdinnye (Melothria scabra)

évelő káposzta (Barassica oleracea var. ramosa)

földimandula (Cyperus esculentus)

gobo (termesztett bojtorjángyökér) (Arctium lappa)

jiaogulan (Gynnostemma pentaphyllum)

keserűuborka (Momordica charantia)

malabárspenót (Basella rubra)

termesztett kána (Canna edulis)

tomatillo/földicseresznye (Physalis ixocarpa, Ph. peruviana, Ph. pruinosa)

yacon (Smallanthus sonchifolius)

yams (Dioscorea batatas)


Jelentkezés: Fehér Juditnál a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A jelentkezőknek e-mailben elküldöm a címet és az egyéb étkezéssel, szállással kapcsolatos tudnivalókat.


Sok szeretettel várok minden érdeklődőt,
Fehér Judit