Spreading and Sowing the Seeds (S3)

A svájci Salvia Alapítvány (Fondation Salvia) célja a környezet- és természetvédelem támogatása, természetes ökoszisztémák helyreállítása, a mezőgazdasági sokféleség és a természetes biodiverzitás megőrzése.

Spreading and Sowing The Seeds (S3)

A Salvia Alapítvány támogatásával megvalósuló három éves projektünk célja egy olyan közösségi hálózat létrehozása Magyarországon, mely segíti a helyi közösségeket a helyi fajták, tájfajták és különleges növényfajták tesztelésében, megőrzésében és terjesztésében. A hálózat kialakításával egyben azt is célozzuk, hogy a projektben ne csak a tájfajták megőrzésében és fenntartásában résztvevő gazdálkodók vegyenek részt, hanem önkéntes lehetőségeken és kertlátogatásokon keresztül vidéki és városi fiatalokat, érdeklődőket is bevonjunk a mezőgazdasági sokféleség megőrzésének érdekében folytatott tevékenységekbe.

A kiépülő hálózat csomópontjain keresztül a közösségeknek lehetősége nyílik a saját, helyi örökségükhöz való hozzáférésre, hiszen az addig a génbankban alvó vagy csak egy-egy kiskertben fennmaradt fajták újra a mindennapi élet részeivé válhatnak. Ezáltal nem csak a helyi fajták és tájfajták helyzete javul, hanem lehetőség nyílik a generációk közti tudásátadásra, a helyi kulturális örökség megőrzésére, valamint az érdeklődő egyének és közösségek bevonására a hazai mezőgazdasági sokféleség megőrzésébe.

A projekt célkitűzései:

  • összesen 6 csapatépítő alkalom szervezése a Magház aktív tagjainak részére
  • 10 regionális központ létrehozása és felszerelése, ahol magas színvonalon bemutatható a magfogás teljes ciklusa (izoláció, magfogás, magtisztítás, magtárolás)
  • összesen 24, ismeretterjesztő tevékenységekkel összekötött nyitott magbörze szervezése
  • a 40 részes Seed to Seed videósorozat magyar feliratozásának elkészítése
  • 100 helyi, hagyományos vagy tájfajta fenntartásba való bevonása