Vetőmag-önellátás képzés

Kiskerti vetőmagfogás és önellátó kertészkedés a Magházzal

változatos kert a tervezéstől a magfogásig

(online képzés gyakorlati oktatónappal)

Lépj szintet az önellátásban, és hozd létre a saját kertedre szabott magbankodat!

Aktívan kertészkedsz, és szeretnéd kihasználni a kerted minden lehetőségét úgy, hogy közben teljes harmóniában maradsz a természettel?

Tanulj a Magház gazdáitól, és termeszd meg magadnak az ételt minden évszakban, akár a változó éghajlati viszonyok között is!

A 12 hetes képzés célja, hogy tapasztalt gazdák változatos kertjein keresztül megismerd az változó éghajlati viszonyokkal dacoló, minden évszakban élettel és étellel teli kert lehetőségeit, és megtanuld az önellátás legfontosabb fortélyait, különös tekintettel a magfogási és fajtafenntartási ismeretekre.

A résztvevő oktatók a permakultúra, ökológiai és regeneratív gazdálkodás, agroökológia irányzatainak képviselői, és az ország különböző tájain gazdálkodnak. Ez a változatosság és holisztikus szemlélet garantálja, hogy sokféle nézőponttal megismerkedhess.

Hisszük, hogy a sokféleség válasz lehet az előttünk álló kihívásokra. A Magház Egyesületben 2012 óta azon dolgozunk, hogy segítsük a mezőgazdasági sokféleség megőrzését, országos hálózatunkkal és közösségi magbankjainkkal támogassuk az önellátásra törekvő kertészeket, gazdákat.

Ha eleged van abból, hogy…

 • függsz a kereskedők, forgalmazók magjainak minőségétől, megbízhatóságától;
 • nincs kimaxolva a kerted, sok a kihasználatlan területed, időszakod;
 • sokan sablonmegoldásokat kínálnak, pedig te a saját körülményeidhez maximálisan alkalmazkodó kertet szeretnél létrehozni;
 • sok az ellentmondás az interneten, nem tudod, milyen tanácsban bízhatsz;
 • egyre drágább a szezonkezdő beszerzőkörút;
 • ki vagy szolgáltatva a változó klimatikus viszonyoknak, időjárási szélsőségeknek…

… akkor jó helyen jársz, mert több évtizedes tapasztalatunkat fogjuk megosztani Veled, amivel elkerülheted ezeket a bosszúságokat.

 

Gyere a képzésre, ha szeretnél

 • sikeresebb lenni az önellátásban;
 • magot fogni, különböző fajtákat sikeresen megőrizni
 • spóroloni, és szabadulni a zöldipar kiszámíthatatlanságától;
 • vegyszermentes, természetet tisztelő, ökológiai alapokon nyugvó kertet gondozni;
 • ízgazdagabban, izgalmasabban, változatosabban étkezni;
 • változatos és ellenálló kertet építeni.

Sőt, inspirációt kapsz ahhoz is, ha az önfenntartás mellett termelői gazdálkodásban mások élelméről is gondoskodnál!

 

ÉRDEKEL!

 

Tudtad, hogy részvételeddel támogatod a Magház Egyesület fennmaradását? 

Képzésünk egy lépés az anyagi függetlenedés felé. 

Hálásak vagyunk, hogy segítesz nekünk önfenntartóbbá válni!

Mi vár rád a képzésen?

3 webinar, 12 hét közösségi mentorálás és tanulócsoport, legalább 1 gyakorlati oktatónap

 

Az első webinar a botanikai alapismeretekre fókuszál, ami a közelebb hoz a növényekhez, támogat a helyes vetéstervek elkészítésében, és felkészít arra, hogy felismerd a növények “üzeneteit”.

A második webinar célja az magfogási alapismeretek - mint a kerttervezés, az izoláció, a magtisztítás és magtárolás -  bemutatása, mely elengedhetetlen a fajtafenntartáshoz, ideális kert tervezéséhez, a sikeres magbank létrehozásához.

A harmadik webinar a növényvédelem témáját, leggyakoribb növénybetegségeket, kártevőket helyezi fókuszba, hogy segítsünk időben felismerni és megelőzni a kert romlását.

A két alapozó webinar mellett az első naptól nyitva áll a virtuális tanulócsoport, ahol hétről hétre megismerkedhetsz jó példákkal, különböző gazdaságok tapasztalataival, a fontosabb növénycsaládokkal, és lehetőséged lesz izgalmas kísérletekben, játékos küldetésekben is részt venni, valamint bármikor felteheted a témához kapcsolódó kérdéseidet.

Reméljük, hogy a tanulócsoport nemcsak a közös tanulás, de egy igazán összetartó közösség épülésének tere is lesz.

Az élő gyakorlati képzés helyszínei és időpontjai közül a beiratkozáskor válogathatsz. A teljes tudás és a tanúsítvány megszerzéséhez legalább egy gyakorlati oktatónapon részt kell venned.

Az élő alkalom során megismerkedhetsz a gazdaság szemléletével, az aktuális veteményes lakóival, fenntarthatóságot szolgáló praktikákkal, a magfogás eszközeivel, magtárolási módszerekkel, a növénytermesztési tapasztalatokkal, sőt, kóstolót és magcsomagot is kapsz.

A gyakorlati oktatónapok maximális létszáma 10 fő, minimum létszáma 5 fő.

A képzés végén egy záróteszt segít elmélyíteni a legfontosabb ismereteket.

 

JELENTKEZEM!

 

 

Ütemterv

Tanulócsoport kapunyitás

     

1. webinar

Lipka Bori

online

Aug. 2 szerda, 18:00

Botanikai alapok

2. webinar

Fehér Judit

online

Augusztus 9., 18:00

Magfogás alapok

3. webinar

Kiss László

online

Október 4., 18:00

Növényvédelem

1. gyakorlat: Élő-Hely

VÁLASZTHATÓ

Hegyesi József és Sipos Erika

Jászboldogháza

Augusztus 12, 09:00 - 15:00

Önellátó családi- paraszti gazdálkodás szárazabb körülmények között, erdőkert, tájfajták fenntartása, használata, paradicsom és tökfélék magfogása

2. gyakorlat: OrsiHerba Biokert

VÁLASZTHATÓ

Papp Orsi

Zsámbok

Augusztus 26, 09:00 - 15:00

Fajtakísérletek és fajtafenntartás, ökológiai kutatás, árutermelés, paradicsom, paprika, uborka magfogás, magtisztítás

3. Gyakorlat: Terápiás Kert

VÁLASZTHATÓ

Szilágyi Kriszti

Sződ

Szeptember 2, 09:00 - 15:00

Közösségi (CSA) árutermelésbe integrált magfogás/ paradicsom - paprika- padlizsán magfogás

4. Gyakorlat: Banya-tanya

BETELT

Máthé Orsi

Bátor

Szeptember 30., 09:00 - 15:00

Változatosság a fóliasátorban, gyógy- és fűszernövények szaporítása, magtisztítás: Pphysalis, szezám

5. Gyakorlat: Mezőföldön

BETELT

Mészáros Zoli

Pusztaszabolcs

Október 7., 09:00 - 15:00

Önellátó családi gazdálkodás, magfogás kisebb kertekben, települési környezetben, magtisztítás háztáji eszközei, családi magbank kialakítása

6. Gyakorlat: Szabadon Nőtt

VÁLASZTHATÓ

Szalczinger Judit

Vértesszőlős

Október 14., 09:00 - 15:00

Közösségi (CSA) árutermelésbe integrált magfogás/ különleges káposzták és magfogásuk, keresztesvirágúak, ázsiai levélzöldségek őszi másodvetésben, szabadforrású (OSSI) vetőmagok tesztelése, pl. Frank Morton-féle salátamixek az őszi kertben

7. Gyakorlat: Élő-Hely

VÁLASZTHATÓ

Hegyesi József és Sipos Erika

Jászboldogháza

Október 21. , 09:00 - 15:00

Vetőmagfogás, magtisztítás háztáji eszközei, családi magbank kialakítása, fenntartása

Tanulócsoport és képzés zárása, oklevélosztás

 

 

 

Miért választottuk a hibrid oktatást?

A képzés legnagyobb része online fog zajlani, de a gyakorlati oktatással lesz teljes az élmény.

Szeretnénk, ha az ország minden szegletébe eljutnának a tanácsaink, de mellette se a résztvevőket se az oktatókat nem terhelnénk az utazások költségével, környezeti lábnyomával. Ezért olyan, komplex, rugalmasan végezhető képzést álmodtunk meg, amit bárhonnan, a legelfoglaltabb hétköznapok mellett is el lehet végezni.

Az online előadásokat bármikor vissza lehet nézni, a Facebook-csoportban pedig 12 héten keresztül zajlik a közösségi mentorálás. Itt jó példákat, izgalmas kísérleteket, hasznos tippeket és inspiráló növényeket osztunk meg, és a kérdéseidet is bármikor felteheted.

A tanúsítvány megszerzéséhez a sikeres záróteszt mellett legalább egy gyakorlati oktatáson történő részvétel szükséges, aminek helyszínét és időpontját a jelentkezéskor lehet kiválasztani.

 

Miért jó?

 • Bárhonnan csatlakozhatsz.
 • Bármilyen tempóban haladhatsz, a webinarokat akár több részletben is megnézheted.
 • A Facebook-csoportban kapcsolatokat építhetsz.
 • A gazdaságok közül választhatod a hozzád legközelebbit, de speciálisan azt is, ami a legjobban érdekel.

 

Kiktől tanulhatsz?

Lipka Bori, Paletta Kert
Biológusnak indultam, aztán természetvédelmi mérnök lett belőlem. Szenvedélyesen érdeklődöm minden élő dolog iránt, de a növények (és a gombák) különösen  lenyűgöznek. Egy Budapest melletti faluban nőttem fel, kertészkedtem ott is, Budapesten is volt parcellám a Grundkert közösségi kertben, de mélyebben csak 2018 óta kezdem beleásni magam a fenntartható kertészkedés témájába. 2019. márciusa óta Nagyszékelyben élek.

Fehér Judit

Jelenleg több mint 500 fajta növényt tartunk fenn a családi gazdaságban- gyűjteményben, ezek egy része nagy becsben őrzött felmenőktől örökölt tájfajta, más részük saját gyűjtésű vagy különböző génbankokból kikért, illetve gazdálkodókkal csereberélt fajta. Az évek során a hobbiból és szenvedélyből hivatás lett melyet 2012-ben alapított Magház önkénteseként, valamint 2017 óta az ÖMKi munkatársaként kamatoztathatok.

Kiss László, Évkerék Ökotanya

Immár 10 éve élünk és gazdálkodunk ökológiai módszerekkel a tanyánkon, ahol bio zöldség, gyümölcs, homoktövis, gabona termesztéssel és közel 250 szabadelvirágzású zöldségfajta génmegőrzésével foglalkozunk

Papp Orsi, OrsiHerba Biokert

Kapcsolat az ember és a növények között: ez az Orsiherba Biokert mottója. Kis, családi gazdaságunkban a bio zöldség- és gyümölcstermesztés bemutatása, gyógynövények termesztésének és felhasználásának tanítása áll fókuszban az élelmiszertermelési tevékenység mellett.  Gazdaságunk minősített ökogazdaság, az összes tevékenységünket a fenntartható, ökológiai gondolkodás jellemzi.

Hegyesi József és Sipos Erika, Élő-Hely 

A Jászboldogháza mellett található 3,2 hektáros tanyánkon élünk az őshonos állatainkkal, a tájfajta zöldségeinkkel és a hagyományos gyümölcsfáinkkal, összhangban a helyi élővilággal. Vegyes gazdálkodást folytatunk, elsősorban önellátásra termelünk, és a hagyományos paraszti tudást ötvözzük a modern környezettudatos megoldásokkal.

Szilágyi Kriszti, Terápiás Kert

 A Terápiás Kert egy ökológus álmainak a megtestesülése, ahol ökológiai szemlélettel gazdálkodunk. Célunk az önellátás tanulása mellett, hogy közösségi szinten is részt vállaljunk a tudatos, fenntartható életmód megvalósításában, a szemlélet „terjesztésében”. A kert Sződön található, ötvözzük tájfajták, régi és különleges fajták megőrzését a zöldségközösségi  modellel, ahol 2023-ban már heti 40 kosarat készítünk szeretettel, zöldségekkel teli. 

Máthé Orsi, Banya Tanya Alapítvány

Gyerekkorom óta kertelek, nagyszüleimtől örököltem a vonzalmat és jónéhány fajtát is, amiket azóta is nevelek. Botanikusnak készültem, de átmenetileg tanár lettem, majd falura költözésem után a Banya-Tanya Alapítvány alapító tagjaként természetközeli kertelést, önellátást, később az ehető, gyógyító vadon termő növények, gombák ismeretét kezdtem terjeszteni.

Szalczinger Judit, Szabadon Nőtt

Ezerötszáz négyzetméteres árutermelő és önellátó kert a sokszínűség jegyében. Minden évben kb. 200 fajta, kizárólag szabadelvirágzású zöldségnövényt, köztük sok különleges, hagyományos fajtát és tájfajtát termesztek zöldségdobozrendszerben történő értékesítésre ökológiai szemlélettel és módszerekkel.  A sokféleség amellett, hogy gyönyörködtet és rengeteg örömöt ad, valódi biztonságot, stabilitást nyújt az élelemtermelésben. 

Mészáros Zoli és Szelestei Rita, Mezőföldön

2016 óta élünk Pusztaszabolcson, az itt talált föld szólított meg és tett azzá, aki ma vagyok. Egy szokványos ezer négyzetméteres telken gazdálkodva feleségemmel közös célunk a családunk számára a szükséges élelmiszer minél teljesebb körű megtermelése. Amióta megvettük ezt a lakóhelyet, érzem, hogy a föld ugyanolyan felelősség, mint a gyermek vagy a jószág. Ezt én nem tudom és nem is akarom félvállról venni. 

 

Mit tartalmaz a képzés?

ALAP    

3 online webinar kérdésblokkal

6 hónap visszanézhetőség

12 hetes, online közösségi mentorálás

jó példák változatos kertekből

családismertetők, termesztési tippek

játékos küldetések

1 gyakorlati oktatás
választható gazdaságban

+ ajándék magcsomag és nevelési útmutató

+ szezonális kerti kóstoló

35.000.-

Magház-tagként 29.000.-

   
     

KÍVÁNCSI

 

 

3 online webinar kérdésblokkal

6 hónap visszanézhetőség

12 hetes, online közösségi mentorálás

jó példák változatos kertekből

családismertetők, termesztési tippek

játékos küldetések

2 gyakorlati oktatás
választható gazdaságban

+ ajándék magcsomag és nevelési útmutató

+ szezonális kerti kóstoló

47.000.-

Magház-tagként 39.000.-

   
     

ELTÖKÉLT

   

3 online webinar kérdésblokkal

6 hónap visszanézhetőség

12 hetes, online közösségi mentorálás

jó példák változatos kertekből

családismertetők, termesztési tippek

játékos küldetések

3 gyakorlati oktatás
választható gazdaságban

+ 1 órás egyéni, online konzultáció

+ ajándék magcsomag és nevelési útmutató

+ szezonális kerti kóstoló

74.000.-

Magház-tagként 63.000.-

   

PÁROS KEDVEZMÉNY

Közösen tanulnátok, és együtt jönnétek el a gyakorlati oktatónap(ok)ra? Jelentkezésetekben jelöljétek meg a kedvezményre jogosító társatokat, és fejenként 5000 forint kedvezményben részesültök bármelyik csomagárból! 

Hogy tudsz beiratkozni?

 1. Töltsd ki a jelentkezési űrlapot!
 2. Olvasd el az Általános Szerződési Feltételeket és az Adatvédelmi Tájékoztatót!
 3. Csekkold a levelezésed, 1-2 munkanapon belül megerősítjük a beiratkozásodat és küldjük a számlát, amit átutalással tudsz kiegyenlíteni. 
 4. Tanulj velünk az önellátásról, magfogásról!

Ha szeretnél részt venni a webinarokon élőben, a beiratkozás határideje: 2023. augusztus 1. 18 óra meghosszabbítva augusztus 11. 18 óráig!

Ha bármilyen kérdésed van, keresd Réthy Katit, a képzés szervezőjét a következő e-mail címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

 

GYIK

Mi van, ha nincs Facebookom?

A zárt tanulócsoport a Facebookon lesz, ezért ha szeretnél a kibővített tananyagban és a közösségépítésben részt venni, akkor szükséged lesz egy FB-profilra. Ha viszont nem tudod megoldani, jelezd a beiratkozásnál, és Neked e-mailben fogjuk elküldeni a posztokat, recepteket.

Meddig érhető el a tananyag?

A webinarokat a képzés kezdetétől számított 6 hónapig tudod visszanézni, ahogy a 12 hetes tanulócsoport FB-csoportjához is eddig férsz hozzá. Ha szeretnél következő szezonban is csatlakozni a tanulóközösséghez, lehetőséged lesz kedvezményes hosszabbításra.

Milyen képesítést ad a képzés?

A képzés tanúsítvánnyal igazolja, hogy elvégezted, de szakmára nem készít fel. A nálunk megszerzett tudás az önellátó kertészkedés sikerességében és a kiskerti magfogás megtervezésében, megvalósításában támogat.

Milyen előfeltétele van a részvételnek?

A képzésen akkor javasoljuk a részvételt, ha már legalább egy éve aktívan kertészkedsz szabadföldön, magaságyásban vagy fóliasátorban. A képzést felnőtteknek dolgoztuk ki, 16 év felettiek jelentkezését várjuk.

Mi történik, ha rossz idő van az oktatónapon?

A gyakorlati oktatást rossz idő esetén is megtartjuk, az oktatónap közeledtével az oktatók felveszik a kapcsolatot a résztvevőkkel, hogy az időjárás előrejelzés ismeretében készüljenek a szabadtéri programra. Extrém rossz idő esetén esőnapot jelölhetünk ki.

Lehet-e gyerekkel jönni az oktatónapra?

Amennyiben gyerekkel érkeznél az oktatónapra, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, és összekötünk az oktatóval, hogy tudjatok egyeztetni.

Mi van akkor, ha nem éri el a minimumlétszámot az általam kiválasztott oktatónap? Vagy elmarad a képzés?

Több lehetőség közül választhatsz. 

 1. A szervezők felajánlják a biztosan induló oktatónapra történő becsatlakozás lehetőségét, 
 2. 12.000 ft kompenzációs díjat kérhetsz, ha csak az online képzésmodulokon veszel részt.

Kapunk ebédet?

Az oktatók frissítőkkel és kerti kóstolóval készülnek, az étkezésről külön értesítést küldünk az oktatónapot megelőzően.

Hogyan jutok el a gyakorlati oktatás helyszínére?

Az utazást egyénileg kell megoldanod, de a Facebook csoportban és eseményekben van lehetőség telekocsi és közös utazás szervezésére.

Kik élhetnek a Magház tagsági kedvezménnyel?

Azok élhetnek a Magház tagsági kedvezménnyel, akik a 2023-as évben befizették a Magház támogatói tagsági díjat, ezt a nyilvántartásunkban ellenőrizzük. A tagsági kedvezmény nem átruházható, páros jelentkezés esetében csak az egyik résztvevőre érvényesíthető.

Mit tartalmaz az online egyéni konzultáció?

Az egyéni konzultáció témáját te határozhatod meg, és mi összekötünk a témában jártas Magházas kertésszel, aki igyekszik majd minden kérdésedet megválaszolni.  Az online konzultáció időpontját közösen jelölitek ki.

 

Please publish modules in offcanvas position.